Slide

Stiri: Energie

Măsurile de creștere a eficienței energetice trebuie accelerate

24.06.2015

Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Andrei Dominic Gerea, a participat ieri, împreună cu Bogdan Badea, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la work-shop-ul „Energia Regenerabilă și Eficiența Energetică în România — Oportunități și Provocări ale noii Uniuni Energetice Europene”.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Economică, Industrii și Servicii împreună cu Comisia pentru Transporturi și Energie din Senatul României în cooperare cu EUFORES și s-a desfășurat la Palatul Parlamentului. Alături de alți invitații, la work-shop au fost prezenți domnul Paul Hudson, Șeful Departamentului Eficiență Energetică și Energie, reprezentanți ai EUFORES, ANRE, senatori și deputați.

În cadrul discursului pe tema modernizării politicilor pentru implementarea energiei regenerabile și a eficienței energetice în România, Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri a dorit să precizeze câteva dintre punctele cheie avute în vedere în acest domeniu.

„Eficiența energetică este unul dintre cei cinci piloni ai viitoarei Uniuni Energetice, este parte din orice concept de securitate energetică, este un element de care avem nevoie în Strategia Energetică a României”, a declarat Andrei Gerea.

Ministrul a dorit să sublinieze faptul că măsurile de creștere a eficienței energetice trebuie accelerate în cadrul efortului de modernizare și transformare a sistemului energetic național, însă acest lucru trebuie realizat având în vedere și impactul costurilor asupra consumatorului final, casnic sau industrial.

„Prețul energiei trebuie să rămână suportabil pentru consumatorul din România, astfel încât să evităm relocarea industriei”, a afirmat Andrei Gerea

Un alt aspect punctat de ministrul Gerea a fost legat de necesitatea de a conștientiza consumatorii cu privire la necesitatea implementării măsurilor de eficiență energetică și de a implica mai mult autoritățile locale în astfel de proiecte.

Dintre problemele cu care România se confruntă la capitolul eficiență energetică, acesta a subliniat faptul că, până acum, suportul din partea statului a mers mai degrabă către acoperirea ineficienței economice decât către zona de eficiență energetică, iar acest lucru trebuie schimbat prin crearea unui cadru adecvat de finanțare și scheme de bonusare bine gândite.

În ceea ce privește energia regenerabilă, Andrei Gerea a arătat că aceasta trebuie văzută în contextul mai larg al funcționării sistemului, precum și din punct de vedere al necesității asigurării securității energetice. Totodată, în schemele de susținere a producției de energie verde este important impactul pe care aceasta îl are asupra prețului la consumatorii finali și gradul de suportabilitate al acestuia, pentru că „România nu-și poate permite creșteri majore ale prețului energiei într-un timp foarte scurt”.