Stiri: Stiri

Măsurile fiscale anunțate de Guvern vor avea efecte negative puternice asupra mediului de afaceri

21.11.2013

Mediul de afaceri va fi afectat de noile măsuri fiscale anunțate de Guvern, iar pentru multe companii 2014 va fi un an în care se vor chinui să supraviețuiască. “Din perspectiva măsurilor fiscale anunţate, anul 2014 se prefigurează a fi greu atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Este dificil de spus care dintre măsurile aprobate în această toamnă vor avea un impact mai mare, dar putem estima că în ansamblul lor acestea vor avea un  efect negativ asupra mediului de afaceri din România”, a declarat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pieţei de profil.

Guvernul a anunţat o serie de măsuri care vor intra în vigoare în 2014: noi accize şi impozite, creşterea salariului minim, creşterea unor redevenţe pentru resursele naturale etc. Între aceste măsuri se află introducerea unei noi accize de 7 eurocenţi pe litrul de carburant; în plus, de la 1 ianuarie anul viitor, accizele vor fi indexate în funcţie de rata inflaţiei, şi nu de cursul de schimb. Conform estimărilor, aceste schimbări se vor reflecta într-o scumpire cu cel puţin 40 de bani a litrului de benzină, ceea ce înseamnă o creştere de preţ de minim 7,2% pentru carburanți după 1 ianuarie 2014. 

Majorarea accizelor vor afecta cel mai mult populația

Mirela Șerban a mai explicat că populaţia va fi cea mai afectată de aceste accize, întrucât o bună parte din această nouă împovărare fiscală va trece către consumatorul final. ”Populația va simți o reducere a puterii de cumpărare de minim  3%. Să nu uităm că orice majorare are inclusiv un efect pshilogic, iar în unele momente chiar speculativ (cum ar putea fi în perioada Sărbătorilor de Iarnă).  Impactul direct trebuie însă calculat luând în calcul și alte aspecte economice, respectiv nivelul dobânzii de politică monetară, cursul valutar, inflația etc, pe care le vom vedea la momentul respectiv”, a continuat reprezentatul R&M Audit Contabilitate

Firmele vor fi la rândul lor afectate de scumpirea carburanţilor şi, în plus, pentru unele dintre acestea vor intra în vigoare şi noi impozite (de exemplu impozitul de proprietate pentru construcţiile speciale). „Mai mult, toate companiile vor trebui să suporte creşterile obligatorii ale salariului minim, în condiţiile în care nu există nici o corelare a acestei măsuri cu creşterea productivităţii muncii, iar antreprenorii sunt şi aşa împovăraţi de costurile totale cu forţa de muncă”, a precizat Mirela Şerban.

Guvernul a mai aprobat în această toamnă un proiect de lege (trimis ulterior spre Parlament), privind introducerea de la 1 ianuarie a unui impozit forfetar pentru firmele din anumite domenii (reparaţii autovehicule, activităţile hoteliere, restaurante etc), care satisfac o serie de condiţii privind veniturile şi numărul de angajaţi. „Reglementarea ar induce, într-adevăr, o componentă de corectitudine, întrucât multe companii din aceste domenii amânau plata impozitelor, deşi înregistrau profituri considerabile; în forma actuală însă, proiectul privind impozitul forfetar ar pune în pericol noile investiţii din domeniile vizate, în special pe cele realizate de micii întreprinzători. Forma actuală a proiectului s-ar traduce într-o frână importantă pentru micile investiţii, care ar trebui să plătească impozit chiar dacă au înregistrat pierderi în primul lor bilanţ (majoritatea businessurilor fiind în această situaţie la începerea activităţii) „, a arătat Mirela Şerban. 

Principala problem – lipsa de predictibilitate

Mediul de business din România a atras atenţia în repetate rânduri asupra lipsei de predictibilitate, firmelor fiindu-le imposibil să poată face proiecţii financiare care să rămână valabile măcar 1 an.

Astfel, IMM-urile vor fi cele mai afectate de noile măsuri şi proiecte de măsuri, fiind vizate de creşterea costurilor cu forţa de muncă, creşterea costurilor cu transportul mărfurilor, scumpirile în lanț ale unor materiale și produse, impozitele suplimentare apărute în unele cazuri, plus perspectiva impozitului forfetar (în domeniile vizate). ”Pentru  multe companii, anul viitor se anunţă a fi unul de supravieţuire, şi nicidecum de dezvoltare şi investiţii”, a încheiat Mirela Şerban.