Mecanismul de intrerupere a volatilitatii

Mecanismul de întrerupere a volatilității, introdus de BVB

04.11.2019

Mecanismul de întrerupere a volatilității. Bursa de Valori București continuă alinierea la practicile burselor externe. Astfel, aceasta introduce mecanismul de întrerupere a volatilității. Una dintre direcțiile constante de acțiune ale BVB vizează alinierea la practicile și standardele bursiere în materie, inclusiv în ceea ce privește mecanismele și tehnicile de tranzacționare.

Mecanismul de întrerupere a volatilității. O modalitate de protecție

Mecanismul de întrerupere a volatilității (volatility interruption) se înscrie în acest demers. Acesta reprezintă o modalitate de protecție și un instrument de administrare a riscului de piață, care să prevină perturbări artificiale ale prețului de piață, contribuind la îmbunătățirea continuității prețurilor și asigurând un grad ridicat de calitate a pieței.

Fiind semnalizată înregistrarea unui anumit grad de volatilitate a prețului, pe baza cererii și ofertei consemnate pentru un instrument financiar, cresc premisele de execuție a ordinelor în situația înregistrării unor fluctuații accentuate ale prețului de piață pentru un instrument financiar într-un interval de timp scurt.

Mecanismul de întrerupere a volatilității. Data de aplicare

Acest mecanism se va aplica în cadrul BVB începând cu data de 2 decembrie 2019 pentru:

  • acțiunile din componența indicilor BET și BET-FI
  • acțiunile internaționale din piața reglementată

Noul instrument înlocuiește vechiul mecanism de management al prețului în condiții de volatilitate, bazat pe extinderea limitelor de variație.

Mecanismul de întrerupere a volatilității. Noile condiții de piață

Mecanismul se poate activa pentru un instrument financiar în etapele de tip licitație și tranzacționare continuă din piața principală a acestuia, constând în înregistrarea unei etape de licitație neprogramate, care să permită participanților să reacționeze la noile condiții de piață, după cum urmează:

• trecerea pieței dintr-o stare de tip tranzacționare continuă (de tip Deschisă) într-o stare de tip licitație (de tip Pre-deschidere) pentru o scurtă perioadă de timp, în momentul în care prețul potențial al unei tranzacții depășește o anumită limită

• extinderea unei stări de tip licitație, în condițiile în care prețul potențial de fixing depășește o anumită limită.

Mecanismul de întrerupere a volatilității. Gestionarea prețurilor

Modalitatea de adresare a limitelor de volatilitate prin acest mecanism este gestionată și prin tunelurile specifice de preț, astfel:

• tunelul maxim – este reprezentat de variația maximă a prețului, în afara căruia nu se pot plasa ordine (tunelul aplicabil curent)

• tunelul static – este un tunel de preț care are ca referință prețul ultimului fixing înregistrat în ședința curentă sau, dacă acesta nu există, prețul de referință

• tunelul dinamic – este un tunel de preț care are ca referință prețul ultimei tranzacții sau, dacă acesta nu există, prețul de referință.

Mecanismul de întrerupere a volatilității. Un alt concept

Un alt concept introdus odată cu implementarea acestui mecanism vizează asigurarea unui interval de timp de durată aleatorie, între un minim de 3 minute și un maxim de 3 ½ minute pentru stările de:

  •  licitație Pre-deschidere Extinsă
  • Volatilitate Întreruptă
  • Volatilitate Întreruptă Extinsă

Aplicarea acestui mecanism implică o abordare corelată și la nivelul pieței Deal. Este vorba de aplicarea unor limite de variație statice. Acestea se calculează având drept reper prețul de referință pentru tunelul static din piața principală.

Citește și Rezerve valutare România 2019. Datele pentru luna octombrie

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Mecanismul de întrerupere a volatilității, introdus de BVB

  1. Pingback: Preturile productiei industriale 2019 | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.