Stiri: Economie

Mecanismul de redresare si rezilienta

Mecanismul de redresare şi rezilienţă, aprobat de Parlamentul European

11.02.2021

Mecanismul de redresare şi rezilienţă a fost aprobat de Parlamentul European. Pachetul de sprijin are o valoare de 672,5 miliarde de euro. Acesta este conceput pentru a ajuta ţările UE să combată efectele pandemiei de COVID-19.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă. 582 de voturi „pentru”

Regulamentul referitor la obiectivele, finanţarea şi normele de accesare ale Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi „pentru”, 40 „împotrivă” şi 69 abţineri.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU” în valoare de 750 de miliarde de euro.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă. 672,5 miliarde de euro

Per total, vor fi puse la dispoziţie 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi pentru a finanţa măsuri naţionale care atenuează consecinţele economice şi sociale ale pandemiei. Se pot finanţa prin MRR şi proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanţarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanţare de până la 13% pentru planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Pentru a putea să beneficieze de finanţare, planurile naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie să se concentreze pe domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziţia spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică şi competitivitatea, precum şi coeziunea socială şi teritorială. Sunt eligibile pentru finanţare şi planurile care ajută instituţiile să se pregătească pentru crize şi să reacţioneze la ele. Mai pot fi finanţate politicile pentru copii şi tineret, inclusiv pentru învăţământ şi formarea de competenţe.

Clima şi domeniul digital

Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puţin 37% din buget, iar acţiunilor din domeniul digital cel puţin 20%. Planurile trebuie să aibă un impact social şi economic de durată şi să includă reforme cuprinzătoare şi un pachet robust de investiţii. Ele nu pot prejudicia în mod semnificativ obiectivele de mediu.

Doar statele membre care s-au angajat să respecte statul de drept şi valorile fundamentale ale UE pot primi fonduri.

Citeşte şi Ora de vară 2021. Se mai schimbă sau nu ora în acest an?