Stiri: Sanatate

Medicamente Republica Moldova

Mai mulți bani pentru medicamentele compensate și gratuite

21.12.2018

Mai mulți bani pentru medicamentele compensate și gratuite! Guvernul a aprobat ieri o Ordonanță de Urgență prin care se asigură o creștere a bugetului aprobat trimestrial aferent medicamentelor compensate și gratuite. Decizia a fost luată după propunerea făcută de Ministerul Sănătății.

Majorarea bugetului se aplică cheltuielilor aferente medicamentelor suportate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) și din bugetul Ministerului Sănătății.

Medicamente compensate și gratuite. O creștere cu 80 milioane lei.

Începând cu trimestrul al patrulea al anului 2018 și până la data de 31 decembrie 2019, prin aplicarea indicilor de inflație calculați pe perioada 2012 – 2017 de către Institutul Național de Statistică, valoarea bugetului va fi de 1.595 milioane lei. Valoarea din anul 2012 până în prezent a fost de 1.515 milioane lei, așadar vorbim de o creștere cu 80 milioane lei.

Medicamente compensate și gratuite. Bugetul din 2020

În plus, începând cu 2020, Ordonanța prevede actualizarea anuală a bugetului alocat trimestrial cu indicele de inflație.

Medicamente compensate și gratuite. O măsură absolut necesară

Ministrul Sănătății spune că majorarea bugetului era absolut necesară. În urma deciziei se asigură, așadar, o predictibilitatea privind taxa clawback.

„Această măsură era absolut necesară în condițiile creșterii consumului de medicamente și a necesității asigurării continuității tratamentelor pentru pacienți. Prin majorarea BAT se asigură predictibilitatea taxei clawback și menținerea acestei contribuții la un nivel sustenabil pentru producătorii de medicamente”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Medicamente compensate și gratuite. Solicitările companiilor de generice

De nenumărate ori, Asociațiile APMGR şi PRIMER au atras atenţia că, în lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, efectele vor fi grave.

Mai exact, efectele negative sunt următoarele:

  • mii de medicamente vor dispărea în 2019
  • linii de producţie ale fabricilor româneşti vor fi închise
  • dispariţia unor medicamente esenţiale va genera o reală problemă

„Producătorii îşi fac planurile pentru anul 2019. Lipsa unei soluţii imediate referitoare la introducerea calculului diferenţiat al taxei înseamnă nu numai că autorităţile nu sunt interesate de soarta a milioane de pacienţi, dar şi că asistă fără reacţie la ceea ce credem că este un plan elaborat de distrugere a industriei româneşti de medicamente”, declara, în luna octombrie, Dragoş Damian, Director Executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Citește și Cărți de Crăciun – Cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi