Stiri: Sanatate

Buget Ministerul Sanatatii

Medicamentele ieftine continuă să dispară din România

15.09.2015

Producătorii de medicamente generice solicită autorităților eliminarea politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic. Doar astfel se poate repune sistemul de sănătate din ţara noastră pe baze sustenabile, în acord cu recomandările Comisiei Europene.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) arată, într-un comunicat de presă, că este nevoie de implementarea unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice şi de politici naționale de încurajare a utilizării acestor medicamente. Astfel, s-ar aduce economii importante statului și pacientului, așa cum se întâmplă deja în multe ţări din Uniunea Europeană.

APMGR atrage, prin urmare, atenţia că menținerea actualului cadru de reglementare va duce la dispariția medicamentelor ieftine de pe piață și la colapsul industriei farmaceutice locale.

„De la prima ediție a conferinței Internațional Health Forum, în 2013, au dispărut deja peste 1.300 de medicamente ieftine de pe piața din România, ceea ce a privat mulți pacienți de tratamente salvatoare de vieți. În plus, politica fiscală a determinat ratarea unor investiții de peste 50 de milioane de euro în industria farmaceutică locala” a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

În plus, alte 1.200 de medicamente de calitate și cu costuri accesibile vor trece sub pragul rentabilității în următorul an, conform calculelor APMGR. Dispariția acestor produse din farmacii va scădea semnificativ accesul la tratament al pacienților. Aceștia vor fi obligați să le inlocuiască cu medicamente alternative, mai scumpe.

În acelaşi timp, producția locală de medicamente cu prescripție va continua să scadă până când ţara noastrăva deveni un stat importator de medicamente.

„Producătorii de medicamente sunt singurii care, pe lângă impozitul pe profit, plata salariilor și a contribuțiilor sociale, plătesc și 25% din cifra de afaceri pentru taxa clawback. Este o sumă uriașa care decapitalizează și detehnologizeaza companiile farmaceutice, forțându-le să-și restrângă producția la medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală și să blocheze orice planuri de investiții în dezvoltarea activităților industriale locale,” a declarat Damian.

Prin urmare, Asociaţia solicită ca primul pas pentru crearea unui sector farmaceutic sustenabil să fie implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul variabilei ‘p’ din formulă clawback.

„Fac un apel către Ministerul Sănătății și Președintele României să intervină neîntârziat pentru salvarea acestei industrii strategice pentru România, în beneficiul economiei și al pacienților,” a declarat Damian.