Medici de familie coronavirus

Semnal de alarmă tras de medicii de familie: ”Săptămâna viitoare poate fi deja prea târziu”

23.03.2020

Medici de familie coronavirus. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate modificarea în regim de urgenţă a pachetelor de servicii medicale și a Contractului- cadru.

Medici de familie coronavirus. De ce sunt necesare modificările?

Este nevoie de această modificare astfel încât cabinetele de medicina familiei să poată acorda pe perioada stării de urgență în mod real și legal, potrivit contractului de servicii medicale încheiat cu casele de asigurări, triaj și consultații la distanță – prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video – pentru toți pacienții care nu necesită consultații față în față.

Această cerere a fost transmisă și acceptată de Ministerul Sănătății și comunicată CNAS în data de 17 martie. Proiectul de modificare a HG 140/2018 anunțat public pentru 20 martie de purtătorul de cuvânt CNAS nu a fost lansat până la ora actuală.

Medici de familie coronavirus. Risc mare de infectare cu COVID – 19

”Medicii de familie sunt în cabinetele lor în programul normal de lucru în această perioadă și își consultă pacienții. Fiecare pacient consultat față în față în cabinet în aceste zile și în săptămânile următoare, pentru orice problemă de sănătate, indiferent cât de minoră – din sfera respiratorie sau din orice altă sferă – poate fi un pacient infectat cu noul coronavirus și încă fără simptome.

O simplă diaree sau durere abdominală poate fi un simptom atipic al COVID-19. Pierderea bruscă a mirosului sau gustului pare de asemenea, după ultimele date disponibile și încă studiate de colegii francezi și nemți, să indice infecția cu noul coronavirus.

Acești pacienți fără probleme respiratorii, prezenți în cabinet deși pot fi consultați și la distanță în siguranță, conform experienței fiecărui medic de familie în parte, pot infecta fără să știe medicul de familie, asistenta medicală și restul personalului cabinetului. Care la rândul lor, în perioada în care sunt lipsiți de simptome specifice, pot infecta apoi un mare număr dintre toți ceilalți pacienți consultați față în față în cabinet. Mulți dintre ei vârstnici, deja suferinzi în urma unor boli cronice, deci extrem de vulnerabili.

Activitatea de prevenție, fie că ne referim la vaccinare sau la îngrijirile acordate mamei și copilului, celelalte boli și probleme de sănătate minore sau majore, urgente sau mai puțin urgente, care reprezintă activitatea asistenței medicale primare, a cabinetelor de medicină de familie, nu dispar pe perioada pandemiei COVID-19”, explică Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie.

Medici de familie coronavirus. Consultanții la distanță

Conform sursei citate, Anglia, Franța, Germania, Austria, Norvegia și alte țări și-au modificat sau își modifică rapid procedurile în contextul pandemiei COVID-19. În aceste țări, medicii de familie sunt în cabinete dar consultă cei mai mulți pacienți la distanță, prin telefon și alte instrumente digitale.

Medici de familie coronavirus. Triaj telefonic

Tehnologia permite aceste lucruri în anul 2020. Numai pacienții care în urma triajului telefonic trebuie neapărat consultați în cabinet sunt chemați în
cabinet.

Centre pentru febră

De asemenea, în unele dintre aceste țări încep să apară ”centre pentru febră”, unde sunt direcționați telefonic pacienții care au febră și unde lucrează personal medical echipat corespunzător și complet pentru a evita contaminarea.

Medici de familie coronavirus. Pachetul de servicii medicale

”Ca medici de familie ne cunoaștem pacienții, știm foarte multe lucruri despre ei și familiile lor, putem recunoaște semnele de gravitate și situațiile neclare și putem face consultații la distanță în siguranță și în România. Ne asumăm în fiecare zi responsabilitatea tuturor deciziilor noastre medicale atunci când consultăm fiecare pacient. Nu înțelegem de ce nu suntem lăsați de CNAS să facem consultații la distanță în cadrul pachetelor de servicii medicale decontate cabinetelor de casele de asigurări”, conform medicilor de familie.

Medici de familie coronavirus. Modificările cerute sunt necesare pentru a putea acorda:

  • consultații decontate de casa de asigurări pentru pacienți
  • rețete compensate sau gratuite
  • concedii medicale
  • recomandări de îngrijiri la domiciliu
  • recomandări de îngrijiri paliative
  • recomandări de dispozitive medicale

Citește și Magazinele IKEA din România se închid! Anunțul făcut de companie

Medici de familie coronavirus. Limitarea răspândirii COVID – 19

”Putem consulta în cabinet, față în față, doar pacienții care au nevoie absolută de o astfel de consultație clasică, în cabinet sau la domiciliu, în această perioadă excepțională a pandemiei COVID-19 și a stării de urgență decretate de Președintele României.

Trebuie să o facem, pentru binele tuturor, pentru a limita transmiterea noului coronavirus pe cuprinsul României și pentru a preveni decesele evitabile atât în rândul pacienților cât și al personalului medical.

CNAS trebuie să înțeleagă acest lucru și să ducă la îndeplinire solicitarea trimisă de Ministerul Sănătății pe 17 martie. Orele – nu zilele – trec în defavoarea noastră, a tuturor. Săptămâna viitoare poate fi deja prea târziu.

În China și în Italia știm deja că mai mulți medici au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

Suntem conștienți, mai mult decât orice birocrat, că infectarea, boala, chiar moartea fac parte din riscurile meseriei de medic. Însă ele trebuie obligatoriu prevenite, mai ales când riscul poate fi anticipat. Acum anticipăm acest risc și solicităm adoptarea imediată a măsurilor de prevenire a deceselor evitabile, mai spun reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor Familie.

Citește și Cora România, anunț important. ”Luăm măsuri pentru a asigura accesul tuturor la cele mai căutate produse”

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Semnal de alarmă tras de medicii de familie: ”Săptămâna viitoare poate fi deja prea târziu”

  1. Pingback: Program Auchan supermarket - modificare orar zilnic | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.