Stiri: Sanatate

Cardul național de sănătate 2023.

Medicii de familie: Am înţeles de la bun început importanța cardului de sănătate

15.05.2015

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) confirmă faptul că medicii de familie au înţeles de la bun început importanța cardului de sănătate, ca instrument de a evidenţia consumurile reale din sistem. Acesta este și motivul pentru care nu s-au opus folosirii lui.

”Poziția noastră în ceea ce priveşte distribuirea cardurilor de sănătate este nemodificată de mai bine de 3 ani: medicii de familie nu au dorit şi nu doresc să se implice în această activitate. De asemenea nu dorim să mai acceptăm alte sarcini administrative trasate de către decidenţi în detrimentul actului medical de calitate pe care ar trebui să îl acordăm pacienților noștri. Suntem convinşi că decidenţii înţeleg acest lucru şi din respect pentru pacienţi, dar şi pentru corpul medical, vor începe să ia deciziile corecte”, au afirmat Asociațiile.

Dealtfel, dată fiind poziția fermă a medicilor de familie pe acest subiect, modalitatea de distribuire a cardurilor a fost modificată în 2014 și anul acesta, astfel încât această activitate a devenit opțională pentru medici şi a fost plătită Poștei Române.

Medicii de familie mai afirmă că printr-o mai bună organizare a caselor de asigurări, până la sfârşitul acestei luni, vor ajunge la destinatari şi cele doar 3% carduri care încă nu sunt distribuite, conform datelor oferite de CNAS.

„În ciuda declarațiilor din presă și ale indicațiilor transmise caselor județene de CNAS, în continuare nu există suport legal pentru decontarea serviciilor acordate fără card (cu excepția adeverințelor eliberate pentru refuzul cardului din motive religioase). Deasemenea, amenințările privind sancțiunile trebuie susținute de suportul legal pentru acestea. Solicităm baza legală pentru cele de mai sus”, conform SNMF şi FNPMF.