Stiri: Sanatate

Test HPV Synevo.

Medicii de familie declanşează protestele: „Nu vom semna contractul-cadru”

16.06.2016

Medicii de familie anunţă că declanşează protestele şi că nu vor semna contractul-cadru de acordare a serviciilor medicale în forma actuală. Astfel, medicii de familie din România poartă începând de ieri banderole albastre, vor afişa la cabinete informaţii privind revendicãrile lor şi îşi vor informa pacienţii privind calendarul protestelor.

„În ciuda faptului că am solicitat de la CNAS și MS formele actualizate ale celor două acte normative care stau la baza contractării noastre: Contractul-Cadru (Hotărârea de guvern nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017) și Normele sale de aplicare, suntem ignorați în continuare. Nici pânã în acest moment nu au fost fãcute publice documentele pe baza cãrora ar trebui sã semnãm urmãtoarele contracte bianuale cu casele de asigurãri, deși mai sunt doar două săptămâni până la momentul semnării”, precizează Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Reprezentanţii Asociaţiei spun că refuză să meargă mai departe cu acest contract care i-a deprofesionalizat, i-a transformat în birocraţi şi care i-a îndepărtat de menirea reală a profesiei de medici.

„Pacienţii noştri ştiu deja că activitatea de medic de familie nu le mai poate oferi calitatea de care au nevoie din cauza obstacolelor pe care administratorul banilor plătiţi pentru sãnãtate (casa de asigurări) le aşează în calea actului medical. Pacienții noștri au dreptul la sănătate și îngrijiri medicale de calitate, drept pe care așa-zisul garant al sănătății pacienților, CNAS, îl refuză de ani de zile”, conform SNMF.

Societatea Națională de Medicina Familie a solicitat în repetate rânduri sã fiebeneficiarii unui contract eficient, care să permită exercitarea liberă a profesiei de medic.

Din acest motive, organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie au decis declanşarea acţiunilor de protest.