Slide

Stiri: Sanatate

Vaccinul gripal VaxigripTetra pentru sezonul 2023/2024.

Medicii de familie: Scăderea acoperirii vaccinale este cauzată de refuzul părinților de a-și vaccina copiii

23.09.2016

Medicii de familie îşi arată îngrijorarea pentru creșterea alarmantă a cazurilor de copii nevaccinați. Astfel, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a luat act cu îngrijorare de comunicatul Ministerului Sănătății privind moartea a trei copii cu vârsta sub un an din cauza rujeolei, boală prevenibilă prin vaccinare.

Acest lucru a apărut în contextul scăderii acoperirii vaccinale, fenomen care se manifestă la nivel național, în special în județele din care provin cele trei cazuri.

În plus, SNMF atrage atenția că scăderea acoperirii vacinale pentru vaccinul rujeolos se datorează refuzului părinților de a-și vaccina copiii, în condițiile în care nu au existat dificultăți majore în aprovizionarea cu acest vaccin.

Acest lucru determină expunerea micuților la pericolul de a contacta boala, precum și la a dezvolta complicații severe, care în cazul rujeolei se pot solda cu deces.

Pericolul este cu atât mai mare pentru copii cu vârsta sub un an, care nu sunt vaccinați conform schemei în vigoare și se pot îmbolnăvi doar dacă intră în contact cu alți bolnavi și care astfel răspândesc boala.

Decesul celor trei sugari evidențiază în mod tragic pericolul pe care îl reprezintă copii nevaccinați, dacă un procent important de copii nu se vaccinează la timp.

SNMF prin Grupul de vaccinologie atrage atenția că rujeola este o boală care prezintă în medie o mortalitate de 1-2 decese la 1000 de îmbolnăviri, decese care pot fi prevenite prin vaccinarea copiilor la vârsta de un an și 5 ani, protejând astfel atât copiii vaccinați, cât și pe cei care nu pot fi vaccinați.

„Facem apel la familii să înțeleagă că vaccinurile din Programul Național de Vaccinare se adresează unor boli grave care pot fi mortale, să verifice antecedentele vaccinale ale propriilor copii,iar în cazul în care acestea sunt incomplete, să se prezinte la medicul de familie unde vaccinul rujeolos poate fi comandat și administrat. Solicităm și Ministerului Sănătății să rezolve problema aprovizionării cu vaccin hexavalent pentru a preîntâmpina şi apariția altor boli grave în rândul copiilor nevaccinați”, conform medicilor de familie.