Stiri: Sanatate

Cardul de sanatate nu functioneaza

Medicii de familie solicită o soluţie alternativă la cardul de sănătate în caz de avarie

23.09.2015

Medicii de familia sunt preocupaţi de problemele care apar din ce în ce mai des în funcţionarea Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate. Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) precizează că înţeleg necesitatea cardului naţional în sistemul medical, precum și a celorlalte componente ale PIAS, însă este inadmisibil ca CNAS să susţină că problemele provin de la „o pană de curent”.

„Ziua de vineri 18 septembrie 2015 constituie însă un precedent periculos pentru sistemul de sănătate din România. Avaria apăruta la nivelul CNAS a făcut imposibilă utilizarea cardului național de sănătate mai bine de cinci ore. În acest timp, sute de mii de pacienţi au aşteptat la uşile cabinetelor, spitalelor, farmaciilor, laboratoarelor, fără a beneficia de serviciile medicale de care aveau nevoie. În condițiile în care validarea serviciilor medicale se face de la 1 septembrie, conform legislației, exclusiv pe baza cardului pentru persoanele cărora acest instrument li s-a emis, faptul că nu există nici la această oră un sistem alternativ la situația de avarie constituie un grav prejudiciu adus pacienților, precum și furnizorilor de servicii medicale. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni, după ora 16, timp de alte 4 ore, precum și astăzi, pentru un interval de o oră și jumătate”, au explicat cele două Asociaţii.

Conform sursei citate, este inadmisibil ca existența unui astfel de sistem să nu aibă prevăzută o formă de funcționare în caz de avarie majoră, în condițiile în care – de exemplu – unui spital îi este impus un sistem alternativ pentru funcționare în caz de avarie.

Prin urmare, medicii de familie solicită o soluţie alternativă de funcționare a PIAS în caz de avarie, un audit independent la nivelul CNAS pentru evaluarea sistemului informatic şi a prejudiciilor aduse sistemului de sănătate prin proasta funcționare a acestuia, responsabilizarea reală și pedepsirea celor vinovați de prejudiciile aduse, precum şi verificarea conform legii a gestionării sistemului informatic și a asigurării mentenanței lui.