Stiri: Stiri

Medicii din România au cele mai mici salarii din UE

29.11.2013

Persoanalul medical din România are cele mai mici salarii la nivelul Uniunii Europene, potrivit informaţiilor analizate de MediHelp International. Cifrele obţinute din ultimele statistici din domeniul salariilor medicale în Europa arată îngrijorătoar pentru ţara noastră.

Astfel, România se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte nivelul remuneraţiilor medicilor.

“Cu un salariu minim pe lună pentru medici de 373 euro şi unul maxim de 874 euro, România este cu mult în spatele unor ţări precum Danemarca sau Belgia. De exemplu, Danemarca se poate mândri cu un salariu minim pentru un cadru medical de 8.333 euro şi unul maxim de 13.333 euro”, spun reprezentanţii MediHelp International.

Nu doar la nivelul salariilor acordate personalului medical România se află pe ultimul loc în UE, ci şi privind sumă alocată cheltuielilor din sistemul medical.

În rândul statelor membre UE, fondurile alocate au variat semnificativ, ponderea cheltuielilor cu sistemul de sănătate depăşind 11% din produsul intern brut în patru ţări din UE – Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca.

În acesta ţări, ponderea din PIB este  aproximativ dublă faţă de suma alocată cheltuielilor cu sistemul de sănătate în România.

 “Timp de mulţi ani, sistemul medical din România a fost subfinanţat. Bugetul naţional este împărţit între interesele politice şi alte nevoi ale economiei noastre lente. Cheltuielile pe cap de locuitor sunt printre cele mai scăzute din Europa, primând ineficienţa şi corupţia. Personalul medical de excepţie lucrează în echipe insuficiente şi clădiri prost întreţinute. Profesorii şi managerii de departamente ar putea avea salarii de cincizeci de ori mai mari în străinătate, aşa că nu ne surprinde exodul cadrelor medicale din ultimii ani.” spune Zahal Levy, preşedintele MediHelp International.