Stiri: Sanatate

Medicii își pot continua activitatea medicală peste vârsta de pensionare

05.11.2014

Ţinând cont de situația existentă în sistemul de sănătate, Colegiul Medicilor din România (CMR) a reglementat situația medicilor care au împlinit vârsta de pensionare, permițându-le să își continue activitatea în sectorul public în condițiile legii.

În același timp, CMR încurajează activitatea medicilor tineri și crearea de oportunități și posturi pentru aceștia, cu scopul de a diminua numărul celor care pleacă să lucreze în străinătate.

Reglementarea prelungirii activității medicilor peste vârsta legală de pensionare s-a făcut prin Decizia Consiliului National a Colegiului Medicilor din România nr. 4/2008, actualizată prin Decizia nr. 1/2014.

Din acest motiv, prin decizia menționată în unitățile sanitare publice, inclusiv în cadrul liniilor de gardă, continuarea activității peste vârsta legală de pensionare (65 de ani) poate avea loc numai în situații excepționale, respectiv deficit de personal medical sau în zone defavorizate și doar pe perioada în care postul urmează să fie scos la concurs.

”Dacă postul nu se ocupă în urma scoaterii la concurs, avizăm prelungirea activității pentru medicii pensionari pentru a nu bloca activitatea spitalului. Avem situații în țară, în care s-ar închide secții, dacă nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Județean Tulcea. Dar, acolo unde se pot înscrie medici tineri la concurs, nu încurajăm prelungirea la nesfârșit a activității medicilor pensionari”, a declarat prof. Dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

De asemenea, medicii își pot continua activitatea medicală peste vârsta de pensionare în unități sanitare private, continuarea activităţii făcându-se în baza certificatului de membru şi a avizului anual al Colegiului Medicilor din România.