Noile tehnologii pot duce la reducerea costurilor din sistemele de sănătate. Toate ţările îşi doresc să poată trata cât mai mulţi cetăţeni, cu costuri reduse, iar acest lucru este posibil doar cu ajutorul tehnologiei. Aşadar, în ciuda faptului că multe sisteme publice de sănătate din Europa se confruntă cu mari probleme, în special legate de lipsa finanţărilor, există o serie de companii de tehnologie medicală care se axează, din ce în ce mai mult, pe furnizarea de echipamente şi produse mai ieftine, eficiente şi extrem de inovative.
Astfel, doar cu ajutorul acestor invenţii medicale se pot reduce costurile sistemelor de sănătate şi, în acelaşi timp, pacienţii vor putea primi servicii medicale de înaltă calitate.
Analgezice administrate electronic
Pentru persoanele care suferă de migrene, cefalee sau de alte dureri cronice şi mai au şi probleme cu stomacul, administrarea unor pastile poate reprezenta un chin. Pentru acestea, o companie din Canada a inventat un dispozitiv care are efect pe termen lung. Este vorba de un instrument care se implantează în corpul pacientului şi, fiind alimentat de acesta, începe să dozeze analgezicul, puţin câte puţin, încă de la primele semne ale durerii.
Doza de medicament administrată poate fi controlată printr-o mini-telecomandă, iar dispozitivul este construit în aşa fel încât să nu depăşească doza zilnică recomandată.
Cu toate că acest dispozitiv le poate face viaţa mai frumoasă, pacienţii trebuie să caute cauza durerii, înainte de implantarea instrumentului. Însă, în unele cazuri, precum unele boli cronice care cauzează dureri extrem de mari, instrumentul este extrem de util.
MelaFind, scanerul care investighează aluniţele
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, mulţi oameni având un număr ridicat de aluniţe periculoase care, însă, arată inofensiv. Până acum a fost destul de greu să se facă o analiză a aluniţelor fără o biopsie chirurgicală.
La ora actuală, medicii dermatologi au la dispoziţie un instrument portabil, aprobat recent în Statele Unite, cu care se poate efectua o analiză multispectru a morfologiei ţesutului tegumentar. Mai exact, acest instrument este un scaner optic, numic MelaFind, şi nu este folosit momentan pentru un diagnostic definitiv, ci pentru a furniza informaţii suplimentare medicilor care pot, mai uşor, să determine dacă este nevoie sau nu de o biopsie.
Scopul acestui scaner este de a reduce cicatricile lăsate în urma biopsiei, precum şi diminuarea costurilor din sistemele de sănătate prin eliminarea procedurilor inutile.
Plasturele cu insulină
Pentru diabetici este un chin să se îngrijească singuri. Ei trebuie să se înţepe constant pentru a-şi testa nivelul glicemiei din sânge şi pentru a-şi administra insulina. Aceste două proceduri sporesc riscul de infecţii, care în cazul diabeticilor pot fi letale.
Aparatele care monitorizează continuu glicemia şi pompele pentru insulină sunt ceea ce ştiinţa poate să le ofere acestora pentru a le face viaţa mai uşoară.
Compania americană Echo Therapeutics a dezvoltat un plasture prin care se poate administra insulină, fără a mai fi nevoie de injectare. În plus, în momentul de faţă, se lucrează la un biosenzor transdermic care poate determina glicemia doar din ţesutul pielii, fără să mai fie nevoie de recoltarea unei picături de sânge. Mai exact, este vorba de un dispozitiv mic electric, similar unei periuţe de dinţi, care poate recolta destule informaţii din celulele pielii pentru a determina nivelul de zahăr din sânge.
Astfel, senzorul colectează date privind nivelul glicemiei, pe care le transmite unui calculator aflat la distanţă, iar când pacientul are nevoie de insulină este declanşată o alarmă, iar persoana ştie că este momentul să îşi pună plasturele pentru a-şi regla glicemia.
Pe lângă dispozitivele medicale şi tratamentele de ultimă generaţie, tehnologia poate oferi şi posibilitatea de a conecta mai uşor şi cu costuri reduse medicii cu pacienţii. Astfel, cu ajutorul telemedicinei, oamenii care locuiesc în sate izolate pot avea şi ei acces la sistemele de sănătate.
Primul robot medical autonom
Telemedicina este, de obicei, privită ca un instrument extrem de util pentru triajul şi evaluarea pacienţilor în situaţii de urgenţă.
Se merge chiar mai departe şi, nu peste foarte mult timp, vor exista roboţi medicali care vor putea face anumite controale de rutină sau să verifice starea anumitor pacienţi.
De curând, companiile iRobot Corp. şi InTouch Health au lansat primul robot medical autonom: RP-VITA. Acesta este capabil să facă verificări şi la distanţă, prin intemediul telemedicinei, cât şi în spitale, putând fi programat să realizeze consultanţii într-o anumită zi şi la o anumită oră. Va mai dura până când acest robot va ajunge în unităţile sanitare, însă dezvoltarea lui reprezintă un mare pas înainte pentru medicina modernă.
Stimulatorul cardiac wirelles
Primul stimulator cardiac a fost implantat în anul 1958. De atunci, medicii au continuat să folosească aceste dispozitive conectate cu un sistem complex de cabluri subţiri. Din păcate, aceste fire se pot rupe sau pot duce la apariţia unei infecţii în organism.
Pentru a evita aceste complicaţii, a fost inventat un stimulator cardiac wireless, care are doar o zecime din mărimea unui dispozitiv tradiţional. Acesta este implantat în inimă într-un mod mai simplu, nefiind necesară o operaţie care să dureze mult.
Pentru implantare, medicii folosesc un cateter pe care îl introduc în piciorul pacientului şi cu acesta direcţionează stimulatorul. Intervenţia nu durează mai mult de 20 de minute.
Dispozitivul este alimentat cu o baterie pe litium care funcţionează, în medie, şapte ani.
Tehnologia rezolvă şi fobia de ace
Şi pentru cei care au fobii de ace tehnologia are o veste bună. Un dispozitiv nou lansat în Statele Unite poate efectua cele mai frecvente analize din doar o picătură de sânge, luată din deget.
Pe lângă faptul că rezolvă problemele celor care au frică de ace, acest instrument va aduce economii importante: preţul unui kit standard de recoltare este cuprins între 10 şi 100 de dolari, în timp ce costul noului dispozitiv este de doar 2,99 dolari.
Un nou medicament pentru insuficienţa cardiacă
Anual, aproximativ 55.000 de oameni mor din cauza faptului că inima lor nu mai are putere să pompeze sânge. Cei mai mulţi oameni care au risc crescut de insuficienţă cardiacă se pot trata cu două medicamente care determină deschiderea vaselor de sânge şi uşurează munca inimii în pomparea sângelui, însă aceste produse farmaceutice nu sunt soluţia perfectă.
Aşadar, la ora actuală se efectuează teste pentru un nou medicament care ar putea reduce şi mai mult riscul de insuficienţă cardiacă. Într-un studiu clinic care a cuprins 8.000 de pacienţi, acest medicament a avut rezultate surprinzător de bune, reducând riscul cu 16% mai mult decât produsele tradiţionale utilizate în prezent.
Un astfel de medicament ar aduce economii importante, întrucât, în primul rând, tratamentul standard include în prezent două medicamente şi, în al doilea rând, deoarece numărul pacienţilor care vor avea nevoie de îngrijiri medicale suplimentare se va reduce, în condiţiile în care acest tratament este mai eficient.