Stiri: Economie

mediul de afaceri din Romania

Semnal de alarmă: Mediul de afaceri din România resimte temperarea creşterii economice

19.09.2018

Mediul de afaceri din România: Creşterea economică a României s-a mai termperat, în 2018. Şi, primele efecte ale acestui lucru încep să se resimtă în mediul de afaceri, potrivit analiștilor de la KeysFin.

În perioada ianuarie-iulie 2018, numărul de companii dizolvate a crescut cu 35%. În plus, numărul firmelor nou înfiinţare a scăzut cu 13%. Este un semn că apetitul pentru afaceri este în scădere.

Principalele motive pentru care economia românească funcţionează ca o maşină cu frâna de mână trasă sunt următoarele: blocajul financiar, instabilitatea politică și accesul tot mai scump la finanțare.

Mediul de afaceri din România. Semnale de alarmă

Conform KeysFin, la prima vedere, business-ul românesc este pe plus, iar consumul a ajuns la cote maxime. În acelaşi timp, salariile cresc şi se construiește la foc continuu. Cu toate acestea, apar și tot mai multe semnale îngrijorătoare.

Evoluția inflației și acutizarea crizei de pe piața forței de muncă reprezintă semnale de îngrijorare. Însă, la acestea se adaugă şi scăderea apetitului pentru afaceri.

Datele de la Registrul Comerțului arată, aşadar, că numărul companiilor dizolvate s-a majorat, în timp ce numărul celor noi înfiinţate s-a redus.

Un alt aspect îngrijorător vine şi din statistica privind insolvenţa. Numărul companiilor cu afaceri de peste 1 milion de euro, care au intrat în insolvență este în creștere.

Mediul de afaceri din România. Apetitul investițional tinde să se tempereze

„Sunt presiuni tot mai mari pe lanțul economic. Creșterea prețurilor și a costurilor de finanțare, incertitudinea economică, sunt elemente în prim-plan și au efecte directe în mediul de afaceri local. Apetitul investițional tinde să se tempereze pe fondul înrăutățirii condițiilor economice în unele domenii importante, inclusiv în comerț și servicii”, afirmă analiștii de la KeysFin.

Conform acestora, după ce în 2017 mulți indicatori statistici au stat în zona pozitivă, anul curent ne duce pe o pantă descendentă. Motivul este reprezentat de lipsa de predictibilitate, de creșterea economiei subterane și, în special, de acutizarea blocajului financiar. Efectele directe se resimt, prin urmare, în dezvoltarea afacerilor pe orizontală.

Evoluţia are legătură directă cu reducerea gradului de încredere al consumatorilor.

„Deși salariile au crescut, mai ales în sectorul de stat, într-o măsură și mai mare au evoluat cheltuielile, de la costurile de finanțare – ratele la credite, la cele alimentare, pentru utilități etc., iar acest fenomen s-a transpus în scăderea apetitului de consum, cu efecte directe în evoluția afacerilor companiilor”, au mai explicat aceștia.

Mediul de afaceri din România. Cele mai riscante domenii

Cele mai riscante trei sectoare din economie sunt următoarele:

  • comerțul (2.812 insolvențe în 2017)
  • construcțiile (1.324)
  • industria prelucrătoare (1.089)

Pe de altă parte, cele mai puţin riscante domenii sunt:

  • sănătatea & asistența socială (28)
  • învățământul (35)
  • industria extractivă (39).

Mediul de afaceri din România. Plăţile, făcute cu mare dificultate

Cu toate că lichiditatea curentă (active circulante/datorii curente) a crescut cu 50% în 2017, comparativ cu 2013, găsim în continuare sectoare în care plățile se fac cu mare dificultate.

De exemplu, în activitățile profesionale, perioada medie de încasare a creanțelor a ajuns la 223 de zile. Cea de plată este, totodată, de 238 de zile.

În domeniul construcțiilor, situația este și mai sumbră. Plățile se fac, în medie, la 422 de zile. În plus, încasările se realizează în 195 de zile.

Clasamentul celor mai riscante domenii este completat de agricultură, industria extractivă și energia electrică şi gaze.

Mediul de afaceri din România. Riscul de blocaj financiar

„Cine vrea să deschidă o afacere în astfel de domenii trebuie să fie foarte atent la aceste statistici. Trebuie să ai lichidități sau surse de finanțare pentru a acoperi astfel de întârzieri de plată. Altfel riscă să intre în blocaj financiar în foarte scurt timp. Microîntreprinderile sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere”, au mai spus analiștii.

Un risc mai redus se regăseşte în sectorul cultură şi divertisment (41 de zile), sănătate şi asistență socială (56 zile), hoteluri şi restaurante (59 zile).

Mediul de afaceri din România. O veste bună

Analiştii au şi o veste bună. La nivelul anului 2017, plățile restante pe ansamblul economiei s-au redus cu 17,6% comparativ cu 2016. Acestea au ajuns la 20 de miliarde de euro. Şi gradul de îndatorare s-a redus la 53,7%.

Citeşte şi Rata inflaţiei 2018: Preţurile din România, cea mai mare creştere din UE