Compania are în plan dezvoltarea pe sectorul energiilor regenerabile, prin instalații de captare, conversie și utilizare. MENAROM P.E.C. este una dintre companiile cu tradiție în România, specializată pe construcţii şi structuri metalice, uzinări mecanice, precum prelucrări prin aşchiere, forjare sau tratamente termice, și uzinări echipamente electrice, pentru dulapuri, pupitre și panouri. “În anul 1870, Consorțiul Strousberg înființează la Galați Atelierele Căilor Ferate Române, cu scopul de a fabrica echipamentele și piesele necesare construirii, reparației și întreținerii căilor ferate. În anul 1948, Atelierele Căilor Ferate Române au fost naționalizate, devenind, la data de 05.11.1955, Fabrica de piese de schimb C.F.R. În anul 1966, Fabrica de piese de schimb C.F.R. devine Uzina Mecanică Navală, își extinde activitatea și își schimbă domeniul de activitate și profilul de fabricație în furnizor de echipamente navale pentru toate navele construite în România și nu numai. În anul 1973 Uzina Mecanică Navală îşi schimbă denumirea în Întreprinderea Mecanică Navală Galaţi. Din data de 23.11.1990, Întreprinderea Mecanică Navală Galaţi devine societatea comercială pe acțiuni MENAROM S.A. Galați, ca urmare a reorganizării întreprinderilor de stat în regii autonome şi societăţi comerciale. La sfârșitul anului 1998, urmare a privatizării, a devenit societate pe acţiuni cu capital majoritar privat – compania olandeză ALRICO BV. Începând cu luna octombrie 2007, MENAROM S.A. a fost preluată de grupul de firme P.E.C. şi, în prezent, funcţionează sub numele de MENAROM P.E.C. S.A. având acelaşi domeniu de activitate”, ne-a declarat Vergiliu Sorin Vals, directorul general MENAROM P.E.C. S.A.
Dezvoltare
Compania a fost preluată de către grupul P.E.C. într-o perioadă dificilă, spune conducerea societății. “La acel moment înregistra pierderi de 2.338.848 de lei, la o cifră de afaceri de 14.610.657 lei. Fabrica era la pământ, trecuse şi printr-o privatizare nereuşită, nu se mai investise în această unitate de 25 de ani. Dotările erau la nivelul anilor ’80 şi ne confruntam şi cu o criză de personal. În timp, însă, cu multă răbdare, consecvenţă şi cu investiţii atât în utilaje, în condițiile de lucru, cât şi în forţa de muncă, am reuşit să repunem Menarom pe picioare. S-au purtat discuţii cu partenerii tradiţionali ai Menarom, care şi-au reafirmat disponibilitatea de a rămâne alături de firma gălăţeană. O politică financiară prudentă și un plan de redresare realist, axat pe retehnologizare, au fost principiile pe care s-a axat strategia companiei”, ne-a explicat directorul general MENAROM P.E.C.. Ultimii ani au venit cu investiții susținute și parteneriate de valoare. “În ultimii ani au fost făcute investiții în valoare de 7 milioane de euro în utilaje noi, modernizarea utilajelor existente, reabilitarea și dezvoltarea spațiilor de producție, crescând astfel capitalul propriu de la 500.000 lei în 2007, la 11.666.034 lei în 2012”, declară Vergiliu Sorin Vals.
Produse
Cu o experiență bogată și capacități de producție apte să satisfacă cele mai diverse cerințe tehnologice, compania este preocupată de îmbunătățirea continuă a calității și diversității produselor sale, spune conducerea MENAROM P.E.C.. „Structura sortimentală a produselor executate în mod curent de MENAROM P.E.C., pe baza de proiecte proprii sau furnizate de beneficiari, include: echipamente mecanice pentru diverse procese industriale, prelucrări prin așchiere, inclusiv pe mașini – unelte CNC, mecanisme navale de punte: vinciuri de ancoră / manevră / remorcă / cuplare, cârme, etc., mecanisme de tracțiune pentru aplicații portuare și terestre: trolii, cabestane, etc., construcții metalice, ușoare și medii, lucrări de sablare și vopsitorie, rezistențe de pornire – reglare, trasee de cabluri, blocuri hidraulice și alte componente pentru instalații hidro – pneumatice, furnizor de energie electrică, servicii de laborator: control nedistructiv și teste mecanice la materiale”, ne-a explicat directorul general MENAROM P.E.C.
În plus, compania răspunde la solicitările personalizate ale partenerilor de afaceri, care includ mecanisme de manevră și tractare, structuri și confecții metalice sau lucrări de inginerie mecanică. “<Satisfacerea cerinţelor şi aşteptărilor tuturor clienţilor şi partenerilor noştri> reprezintă obiectivul principal al politicii de calitate în organizaţia noastră. Suntem hotărâţi să obţinem şi să păstrăm încrederea clienţilor şi partenerilor noştri printr-o politică continuă de îmbunătăţire a proceselor şi a calităţii produselor noastre şi să le garantăm respectarea obligaţiilor contractuale, realizarea de produse care să asigure protecţia vieţii, a sănătăţii, a mediului înconjurător şi securitatea muncii și satisfacerea cerinţelor explicite, implicite în condiţii profitabile ambelor părţi. Pentru aceasta, conducerea MENAROM P.E.C. S.A. acționează pentru instaurarea unui climat favorabil calităţii la toate nivelurile, prin implicarea şi motivarea tuturor angajaţilor. MENAROM P.E.C. are implementat un sistem de management al calității, conform ISO 9001:2000 produsele firmei fiind certificate și agreate de principalele societăți de clasificare: Germanischer Lloyd, Lloyd’s Register of Shipping, Bureau Veritas și Registrul Naval Român”, a completat Vergiliu Sorin Vals.
Proiecte de amploare
MENAROM P.E.C. este cunoscută pentru proiectele complexe de top în care a fost implicată compania. “Cu ArcelorMittal Galați am derulat un proiect extrem de interesant, un sistem de tracţiune ce înlocuieşte clasica locomotivă uzinală, sistem în premieră pentru industria noastră ce ar putea fi adaptat şi pentru alte aplicaţii, în alte fabrici din ţară sau chiar străinătate. Folosind aceleași criterii de performanță și fiabilitate specifice sectorului naval, în care echipamentele trebuie să funcționeze la întreaga capacitate, siguranță și securitate a personalului, indiferent de condițiile climatice în care se află, societatea noastră a proiectat și realizat echipamentul pentru tractare vagoane, destinat secției LTG2 din cadrul AMG. Pentru noi, proiectanți si executanți deopotrivă, a fost o provocare, acest echipament fiind de fapt un prototip, ca de altfel și pentru beneficiar. Acest echipament, care din câte știm noi, nu a mai fost realizat în România, considerăm că deschide calea către revenirea tehnicii românești spre nivelul ei de drept și impunerea firmelor autohtone în competiția cu cele străine. Un alt proiect de amploare în care firma noastră a fost implicată este un sistem de scufundare, destinat marinei militare a unui stat UE”, ne-a declarat Vergiliu Sorin Vals, directorul general MENAROM P.E.C..
Proiecte cu fonduri europene
În perioada crizei economice, compania a avut un sprijin financiar de aproximativ un milion de euro, sumă de bani venită din două proiecte cu fonduri europene. “Unul dintre proiecte a fost cel finanțat prin POS <Creşterea Competitivităţii Economice> (POS CCE), printr-o operaţiune special dedicată întreprinderilor mari (Axa 1, D1.1). Menarom P.E.C. a fost, de altfel, printre primele 13 societăţi mari din ţară care, în 2010, au semnat contractele de finanţare pe POS CCE. Am avut şi sprijinul unor credite de investiţii de la bănci, dar cel mai important lucru a fost că tot profitul realizat a fost reinvestit. Încă din 2008, când încă se mai putea produce şi vinde orice, ne-am gândit că vremurile bune nu vor ţine la infinit. Am început să ne promovăm atât intern, cât şi extern, am participat la târguri şi am reuşit să câştigăm şi alţi clienţi, clienţi mari. Am început să fim recunoscuţi ca un furnizor de produse şi servicii de calitate. Faptul că am trecut prin momentele dificile din 2007 ne-a ajutat foarte mult, pentru că perioada de glorie de dinainte de criză s-a terminat foarte brutal în 2009. Am fost pregătiţi astfel să înfruntăm şi vremuri mai puţin bune. În 2010, din păcate, ne-au scăzut comenzile cam cu 30%, iar în 2011 am reuşit să recuperăm undeva la 10 – 15%. Vremurile acelea de dinainte de criză nu se vor mai întoarce niciodată. E drept, criza a avut şi darul de a restabili nişte echilibre. Criza, de asemenea, ne-a oferit şi oportunităţi. De exemplu, oportunităţi să ne modernizăm mai ieftin decât am fi făcut-o în vremurile acelea de boom”, ne-a explicat directorul general MENAROM P.E.C..
Evoluția sectorului
Oficialii MENAROM P.E.C. sunt de părere că statul român ar trebui să susțină mai mult investiţiile private, pentru dezvoltarea atât a sectorului în care compania își desfășoară activitatea, cât și a întregii economii. “De foarte multe ori am avut senzaţia că noi muncim doar ca să plătim taxe şi impozite. Şi lucrul acesta nu s-a schimbat. Este cu totul absurd. Toţi analiştii spun că în perioada de criză trebuie să relaxezi zona fiscală, iar la noi s-a întâmplat tocmai invers. Taxele şi impozitele pe care noi le livrăm statului român cu prioritate ar trebui să se regăsească undeva. Dar acesta este un alt sindrom al originalităţii noastre: plătim un serviciu de care nu beneficiem. Plătim pentru infrastructură şi nu primim nimic înapoi. Aşa se explică faptul că din economia locală nu a mai rămas mare lucru. Faptul că în Galaţi suntem din ce în ce mai puţine companii mari nu ne ajută pe niciunii. Economia e în picaj în această zonă a României, în ultimii 23 de ani nu s-a făcut nicio investiţie de tipul greenfield, de peste 20 de milioane de euro. Din păcate, din cauza infrastructurii, zona pur şi simplu nu prezintă interes. Foarte grav ar fi să nu mai prezinte interes nici de acum încolo”, este de părere Vergiliu Sorin Vals.
În ceea ce privește sectorul de activitate al companiei, viitorul depinde de foarte mulți factori externi, spune conducerea companiei. “Scenariile despre viitorul industriei navale sunt, mai ales pe termen lung, legate de o serie de factori cu multe necunoscute, precum evoluţia economiilor din ţările emergente, preţul petrolului şi al gazelor naturale, cererea industriei de oţel, cărbune etc. Pe termen scurt, zona construcţiilor navale este pe un trend uşor crescător, dar o creştere mai mare ar putea să vină abia după 2020, odată cu îmbătrânirea navelor aflate acum în serviciu şi demararea programelor de reînnoire a flotelor. În ceea ce priveşte producătorii europeni, deocamdată culoarul de creştere, cel puţin până prin 2020, este cel al navelor specializate.Menarom P.E.C. a resimţit, la rândul ei, scăderile de comenzi la nivelul şantierelor navale mai mici, ce făceau în general nave de tonaj mic şi unde, după 2009, comenzile au scăzut dramatic, cu aproape 90%. Lucrul acesta ne-a afectat şi pe noi, pentru că eram unul dintre marii producători europeni de echipamente pentru genul acesta de nave. Din fericire, am reuşit să compensăm, împreună cu partenerii noştri, şi să trecem spre zona de echipament naval mare. O producţie echilibrată, între nave mici, mijlocii şi mari ar fi ideală, din păcate va mai fi nevoie de timp pentru ca pieţele să revină la un astfel de echilibru”, ne-a declarat directorul general MENAROM P.E.C..
Planuri de viitor
Cu o cifră de afaceri de aproximativ 6.200.000 euro, compania și-a propus în acest an o ceștere de circa 5%. “Dorim consolidarea cotei de piață pentru producția destinată sectorului naval, prin dezvoltarea parteneriatelor existente și inițierea unor colaborări noi cu alți parteneri strategici. Avem în plan implementarea în gama de fabricație a unor noi grupe de produse și servicii, lărgirea ariei geografice de acoperire, în paralel cu penetrarea pe noi segmente de piață. De asemenea, vom păstra avantajele specifice unor domenii caracterizate prin contracte și comenzi cu repetabilitate pe termen lung și vom crește calitatea produselor, dar și productivitatea, prin achiziția de utilaje performante. De asemenea, vom fructifica șansele de accesare a unor surse de finanțări nerambursabile, prin care să se poată continua procesul de dezvoltare în curs de desfășurare. Avem în plan dezvoltarea unor noi domenii de activitate, în special în sectorul energiilor regenerabile, respectiv instalații pentru captarea, conversia și utilizarea energiei solare și eoliene. Nu în ultimul rând, ne dorim îmbunătățirea continuă a imaginii și a modului în care este percepută în prezent firma în mediul de afaceri local și internațional”, ne-a declarat Vergiliu Sorin Vals, directorul general MENAROM P.E.C..