Producatori

Menarom P.E.C., produse la standarde europene

01.08.2016

Compania investește în dotările tehnologice, dar mai ales în personalul angajat. Menarom P.E.C este astăzi un important producător de echipamente navale, mecanice și electrice, precum și executant de echipamente tehnologice și metalurgice.  După ce a devenit parte a grupului de firme P.E.C. compania a continuat până în prezent procesul de dezvoltare și modernizare, proces început încă din anul 2008.

„Având o experiență bogată, de peste 50 de ani în domeniu, capacități de producție apte să satisfacă cele mai diverse cerințe tehnologice, precum și cu un suport uman cu înaltă calificare profesională, MENAROM P.E.C. se dovedește capabilă a îmbunătăți calitatea și diversitatea produselor sale, destinate atât partenerilor externi, în principal din Europa (Olanda, Germania, Norvegia, Grecia, Franța, Danemarca, UK), cât și pieței din România (Șantierul Naval Damen Galați, Șantierele Navale Vard Brăila și Tulcea, Șantierul Naval Giurgiu, ArcelorMittal Galați)”, declară Vergiliu Sorin Vals, managerul general Menarom P.E.C..

Deși produsele companiei ajung și pe piața internă, tenta speculativă a acesteia – de obicei se alege prețul cel mai scăzut – determină cu certitudine și cea mai slabă calitate. „Pentru piața internă nu suntem competitivi și motivația e simplă: calitatea produselor noastre costă. Sigur, raportul dintre preț și calitate este foarte bun, dovadă că exportăm”, continuă reprezentantul Menarom P.E.C.

Un portofoliu vast de produse

Gama de sortimente și cea tipodimensională a produselor executate în mod curent de Menarom include: echipamente pentru diverse procese industriale, după proiectul beneficiarului; prelucrări mecanice, inclusiv pe mașini-unelte CNC; mecanisme navale, precum: vinciuri de ancoră și manevră, cabestane, cârme, grui, macarale de punte, nari de bordaj; construcții metalice diverse, pe baza documentației furnizate de beneficiar.

Cu un portofoliu de produse foarte vast, Menarom P.E.C. lucrează permanent la mărirea acestuia, în ultima perioadă adăugând încă două parteneriate importante pentru companie, cu Palfinger Marine Norway și Red Rock Marine Norway.

În plus, în ultimii doi ani, pe lângă parteneriatele tradiționale pe care compania le are cu DMT Marine Equipment – Olanda, Van der Velden – Olanda, Norsafe Watercraft Hellas – Grecia și Man Diesel & Turbo Danemarca, s-au mai adăugat parteneriate noi. Astfel, în anul 2014 a fost inițiat un parteneriat strategic cu Palfinger Marine Norway, pentru producția de echipamente navale de punte (vinciuri de ancoră și manevră, vinciuri de tragere, vinciuri de stocare, vinciuri de remorcă, stope, cabestane, role de ghidare), iar în anul 2015, un parteneriat comercial cu Red Rock Marine Norway, dedicat producției de macarale pentru lansarea bărcilor de salvare de la bordul navelor.

„Vinciurile produse de MENAROM P.E.C sunt diversificate constructiv, fiind compuse din următoarele elemente: reductor, roată de lanț (barbotină), toba de ancoră, toba de manevră, frânele cu bandă, sistemul de fixare pe punte, dezangrenator, motorul de acționare, sistem de înfășurare a cablului, acționare manuală de urgență, sistem cu clichet”, menționează Vergiliu Sorin Vals.

Acestea pot fi certificate de majoritatea societăților de clasificare navală de prim rang – DNV-GL, BV, LRS, ABS, RINA – și sunt proiectate și executate în următoarele variante: vinciuri fluviale și vinciuri maritime, ambele cu acționare electrică, hidraulică, electro-hidraulică sau DIESEL, dar și vinciuri de cuplare manuale tip CPW, varianta stânga sau dreapta, cu posibilitatea de acționare cu motoreductor hidraulic.

O resursă importantă – angajații

În prezent, în cadrul Menarom lucrează aproximativ 250 de persoane, însă numărul acestora va crește în viitorul apropiat, compania fiind în căutare permanentă de forță de muncă, deoarece o importantă problemă este lipsa forței de muncă educate și calificate.

Compania investește în pregătirea și instruirea profesională a angajaților săi, oferind sprijin și programe de formare și perfecționare în domeniul acestora de activitate.

Aceștia beneficiază de sprijinul companiei în ceea ce privește instruirea și pregătirea profesională, sprijin care este întotdeauna convergent cu nevoile și dorințele angajaților  de a se perfecționa în domeniul lor de activitate. În acest mod, se obține o productivitate sporită și o mai bună implicare a angajatului la locul de muncă.

Programele de formare se desfășoară atât cu formatori interni, în cadrul companiei, cât și cu formatori externi. Aceste programe au o regularitate de cel puțin o dată la doi ani, costurile fiind suportate în totalitate de firmă.

Condiții de lucru la standarde înalte

Pe lângă investițiile în pregătirea personalului angajat, Menarom investește și în repararea, modernizarea și înnoirea utilajelor, îmbunătățind astfel condițiile de lucru.

Cu o propunere de investiții pentru anul 2016 de peste 1,3 milioane de euro, Menarom investește în repararea unei mașini de debitat ESAB, a două valțuri de roluit tabla, a două strunguri, în amenajarea unui spațiu de depozitare piese și un bazin de apă pentru decontaminare.

Menarom continuă procesul de dezvoltare și modernizare a secțiilor din cadrul companiei, îmbunătățind astfel condițiile de lucru

Pe lângă acestea, compania are în plan modernizarea unor utilaje precum Bohrwerk, Freza orizontală și instalația de medie și înaltă tensiune la stația trafo, dar și renovarea unor clădiri: reabilitarea clădirii ALE și reparații la sediul administrativ.

Consolidarea poziției în piață

Menarom P.E.C. participă la numeroase târguri și expoziții în cadrul cărora își prezintă portofoliul de produse și proiectele importante în care au fost implicați. Cele mai recente evenimente de acest tip la care a participat Menarom sunt SMM Hamburg 2014, Europort Rotterdam 2015 și Hannover Messe 2016, compania având în plan să participe și la edițiile viitoare ale acestora.

Cu o cifră de afaceri de 7,150 milioane de euro la sfârșitul anului 2015, conducerea companiei și-a planificat obiectivele. Astfel, Menarom are în vedere consolidarea cotei de piață pentru producția destinată sectorului naval, prin dezvoltarea parteneriatelor existente și inițierea unor colaborări noi cu alți parteneri strategici; implementarea unor noi grupe de produse și servicii în gama de fabricație; lărgirea ariei geografice de acoperire, în paralel cu penetrarea pe noi segmente de piață; păstrarea avantajelor specifice unor domenii caracterizate prin contracte și comenzi cu repetabilitate pe termen lung (optimizarea planificării, aprovizionării, încărcării programului de fabricație); îmbunătățirea continuă a imaginii și a modului în care este percepută în prezent firma în mediul de afaceri local și internațional.

Menarom urmărește, de asemenea, creșterea calității produselor și a productivității prin achiziția de utilaje performante; fructificarea șanselor de accesare a unor surse de finanțări nerambursabile, prin care să se poată continua procesul de dezvoltare aflat în curs de desfășurare; continuarea reabilitării infrastructurii, constând în modernizarea unor spații productive și a rețelelor de utilități și transport uzinal; continuarea retehnologizării, realizată atât prin achiziția de utilaje tehnologice noi, de ultimă generație, cât și prin recondiționări și modernizări ale celor existente; implementarea unor proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice; optimizarea fluxului de producție, în scopul reducerii timpilor intermediari și a creșterii productivității muncii; implementarea unui program informatic performant de management integrat (ERP); dar și intensificarea acțiunilor de „business matchmaking” pentru identificarea de potențiali parteneri străini interesați în colaborări tip joint venture, producție sub licență și furnizare de francize și/sau know-how.

Toate aceste obiective vor putea fi atinse prin continuarea proceselor de dezvoltare, dar și prin intermediul unei munci asidue atât din partea angajaților, cât și din partea conducerii companiei Menarom P.E.C..