Meningita meningococica

Campania naţională pentru prevenirea meningitei meningococice

27.07.2020

Meningita meningococică. 10% din populația generală este purtătoare asimptomatică a bacteriei ce provoacă meningita meningococică. Acest procent poate ajunge până la 25% în rândul adolescenților. Cazurile în care boala se declanșează pot duce la deces în doar 24 de ore. În România, din 73 de îmbolnăviri în 2018, 16 au fost fatale. Cei care supraviețuiesc rămân în general cu sechele fizice și emoționale pentru restul vieții. Prin urmare, lansarea unei inițiative de informare și educare privind meningita meningococică este necesară și complet justificată.

Meningita meningococică. Pericol şi implicaţii

La inițiativa Pfizer România, agenția Tuio a conturat o primă campanie națională, care prezintă în mod concret pericolul și implicațiile meningitei meningococice, pentru adolescenți și tinerii adulți. Sub mesajul “Meningita se poate ascunde în lucrurile care îți plac. #AtâtEdeUșor”, campania:

  • scoate în evidenţă principalele modalități de transmitere a bacteriei N. meningitidis
  • învață tinerii să se protejeze și să recunoască primele simptome
  • îndrumă tinerii către părinți și medici de familie, pentru mai multe informații corecte.

Meningita meningococică. Rolul campaniei

„Campaniile de educare au un rol important în reducerea riscurilor majore asociate bolilor infecțioase grave prevenibile și protecției sănătății publice. Punctul de plecare în dezvoltarea acestei campanii a fost evaluarea gradului de înțelegere al tinerilor și adolescenților cu privire la riscurile la care se expun în fiecare moment. Dacă adulții sunt mai atenți, în general, la pericolele de orice natură, tinerii sunt mai degrabă orientați spre aventură, experiențe și provocări noi. Tocmai de aceea, am considerat oportun să ne implicăm prin această campanie de informare și educare a adolescenților pentru a crește gradul de conștientizare asupra riscurilor meningitei meningococice. Atât e de ușor să contractezi această bacterie, atât e de ușor să te protejezi prin vaccinare”, declară Oana Hârsescu, Vaccines Lead Romania, Bulgaria, Ukraine & Adriatic region.

Meningita meningococică. Mesaj pentru adulţi

Audiența secundară a campaniei o reprezintă părinții. Pentru că ei decodează mesajul dintr-o altă perspectivă – cea a adultului responsabil care vrea să își știe copilul în siguranță tot timpul. Și pentru că de multe ori ei sunt prima sursă de informare pentru copiii lor, o parte importantă din conținutul de social media a fost dedicat educării părinților.

Campanie online

O amplă campanie online, care susține mesajul din offline, este de asemenea în desfășurare. Principala componentă este website-ul http://www.meningita.ro/ – un site complex, cu informații precise și date provenite din cele mai recente cercetări.

Campania se desfășoară în perioada 15 iunie – 30 august 2020, în București, Constanța, Iași, Timișoara, Cluj și Ploiești.

„Ne-am propus să creăm o campanie cu un aer pozitiv, care să dea speranță, chiar dacă subiectul este unul dur. Mi-ar plăcea să știu că după această primă inițiativă de informare și educare, adolescenții care se simt super-oameni, așa cum ne-am simțit cu toții la vârsta aceea, se vor gândi măcar o secundă la ce pot pierde printr-un gest aparent inofensiv. Informarea corectă chiar îi poate salva și sper ca această nouă conversație să fie continuată chiar de ei”, ne-a spus Viorela Turcu, Deputy Creative Director.

Citeşte şi Restricţii Cipru. Anunţul făcut de MAE

 

 

 

 

Citiți și despre: