Petrol si gaze

Messer – expertul în gaze industriale

01.10.2015

Compania a investit aproximativ 2.8 milioane de euro într-o fabrică de îmbuteliere gaze din Hunedoara. Mijlocul anilor ’90 a fost momentul în care Grupul Messer a intrat pe piața din România. Primele proiecte au fost reprezentate de livrările de gaze către clienți, cu ajutorul instalațiilor de aprovizionare cu gaze industriale. Odată cu creșterea numărului de proiecte, compania a realizat faptul că este necesară o prezență locală. Așa a luat naștere Messer Romania Gaz, companie care are capital integral german.

De la momentul lansării şi până în prezent, unitatea din țara noastră a crescut şi a evoluat ajungând să deţină o fabrică de separare aer la Reşiţa, o altă fabrică de producere şi îmbuteliere acetilenă în Mintia, județul Hunedoara, o fabrică de îmbuteliere gaze tehnice, medicinale şi alimentare tot în Mintia, precum şi o vastă reţea de distribuţie gaze îmbuteliate, rețea formată din 40 de centre care acoperă tot teritoriul țării noastre. “Acționăm în mod sustenabil, pentru a răspunde nevoilor clienților noștri în concordanță cu responsabilitatea noastră colectivă pentru oameni, progres și mediul înconjurător. În prezent, Messer este cel mai mare specialist în gaze industriale din lume condus de propriul deținător. Are peste 120 de locații proprii și 60 de companii care acționează în mod activ pe piețele relevante, acestea fiind în 30 de țări din Europa și Asia, precum și în Peru, cu unități de separare a aerului, instalații pentru gaze speciale și instalații de umplere în toată lumea, dar și centre de competență și tehnice în întreaga Europă”, ne-a declarat Wolfgang Indenhuck, managing directorul Messer Romania Gaz SRL.

Investiții constante

Anul trecut a marcat pentru companie un moment foarte important: punerea în funcţiune a fabricii de îmbuteliere gaze din județul Hunedoara, iar anul curent a venit cu obţinerea certificatului pentru implementarea sistemului de management al siguranţei alimentelor: FSSC 2200:20011. Cea mai recentă investiţie o reprezintă fabrica de îmbuteliere gaze din Mintia, judeţul Hunedoara. Pentru demararea construcţiei a fost necesară realizarea unui studiu arheologic care să descarce de sarcina arheologică locaţia, dat fiind faptul că terenul se află amplasat într-o zonă de site-uri arheologice. Fără această descărcare de sarcină arheologică nu ar fi fost posibilă costrucţia”, își amintește managing directorul Messer Romania Gaz.

În zonă au fost descoperite atât construcții, cât și numeroase artefacte din perioada asociată cu sfârşitul Daciei ocupată de romani. Printre ele se numără clădiri cu temelii şi ziduri de piatră, materiale arheologice numeroase şi obiecte de uz curent, precum ceramică, opaiţe, podoabe, piese de echipament militar, fusaiolă, zăbală.

Odată ce a fost obţinută aprobarea de la autoritățile competente, fabrica de îmbuteliere gaze a devenit operaţională. Inaugurarea a avut loc în prima zi a lunii iulie din anul 2014, adică după doar 13 luni de la începerea lucrărilor de construcţie. Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 2.8 milioane de euro, spun oficialii companiei pe plan local. “Noua fabrică din Deva are autorizație de umplere butelii și baterii până la 300 bari inclusiv, iar capacitatea de producţie pentru un schimb de opt ore de luni până vineri este de aproximativ 100.000 de butelii și baterii pe an”, ne-a povestit Wolfgang Indenhuck.

Aici se îmbuteliază gaze tehnice, alimentare şi medicinale, care sunt aduse în forma lichefiată de la fabrica de separare aer din Reşiţa. “În 2014 am obţinut GMP-ul, Good Manufacturing Practice, pentru umplerea de butelii cu oxigen medicinal, iar în 2015 certificarea FSSC 2200:20011, Food Safety System Certification, pentru implementarea cu succes a sistemului de management al siguranţei alimentelor”, a completat oficialul.

Având propria instalaţie de îmbuteliere, compania are avantaje sustenabile în vederea creşterii profitabile pe piaţa de profil. Printre plusurile evidente se numără optimizarea costurilor de transport şi reducerea semnificativă a importurilor din Austria și Serbia.

Materia primă: aerul 

Domeniul de activitate al companiei cuprinde producerea și comercializarea gazelor industriale, medicinale și speciale. Este vorba despre oxigen, azot, argon, bioxid de carbon, hidrogen, acetilenă, amestecuri de gaze și gaze speciale.

La acestea se adaugă serviciile speciale de separare a aerului la stocarea și transportul gazelor către partenerii de afaceri și clienți. “Inspirați adânc și gândiți-vă un moment: nu poate exista viață fără aer. Este valabil atât pentru viața oamenilor, cât și pentru activitatea de zi cu zi. Și aici intervenim noi, ca și companie a cărei activitate se bazează pe aer. Acesta este materia primă din care obținem o mare parte din produsele noastre. Lucrăm cu ea în fiecare zi. O separăm în componentele sale individuale în fiecare zi pentru a realiza produse invizibile, dar neprețuite: Gases for Life, Gaze pentru Viață. Tăierea, sudarea, arderea, încălzirea, topirea, măcinarea, presarea, pulverizarea, curățarea, sterilizarea, răcirea, cristalizarea, conservarea produselor și salvarea de vieți: toate sunt posibile cu ajutorul gazului potrivit. Livrăm un produs invizibil care îi face pe clienţii noştri să fie mai competitivi pe piaţă ”, ne-a explicat managing directorul Messer Romania Gaz.

Detaliat, unităţile de separare aer separă aerul în cele trei gaze principale din care este compus: azot, oxigen și argon, precum și în gaze nobile, xenon și cripton, pe care apoi compania le prelucrează și le depozitează, în stare lichidă sau gazoasă, pentru a putea fi utilizate. Se adaugă și alte gaze care provin din surse naturale sau industriale, precum dioxid de carbon, hidrogen, heliu și acetilenă. “Transformăm toate aceste gaze în soluții pentru industrie, de la gaze speciale, gaze inerte pentru sudură, gaze alimentare și până la diverse amestecuri de gaze. La toate aceste gaze industriale se adaugă și gazele de uz medical, cum ar fi oxigenul medical sau protoxidul de azot. Cele mai multe dintre gazele utilizate în scopuri tehnice sunt disponibile în diferite grade de puritate și calitate. Noi furnizăm clienților noștri toate aceste tipuri de gaze și ne este greu să ne imaginăm viața astăzi fără ele”, ne-a declarat Wolfgang Indenhuck, managing directorul Messer Romania Gaz.

Compania din România a raportat anul trecut o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de lei. La nivelul grupului, vânzările s-au ridicat la o valoare de 1.047 de miliarde euro și un profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 241 milioane de euro. O comparație cu anul 2013 arată o creștere a veniturilor cu 2% și o majorare a EBITDA de 4%.