Constructii

Metabet a investit în tehnologie 9 milioane de euro în ultimii 10 ani

01.04.2014

Compania a participat la cele mai importante lucrări ale CFR, construcția Casei Poporului și a Podului Grant. Metabet este unul dintre partenerii cu tradiție al Căilor Ferate Române, deținând autorizația de furnizor feroviar pentru produse critice și executând de la traverse de beton, la poduri metalice sau aparate de reazem ori vinciuri sau frâne de cale ferată și piese de schimb. Cu o experiență de peste 90 de ani, compania a “crescut” odată cu activitățile căilor ferate din țara noastră. “De-a lungul timpului, societatea noastră a participat la construcția celor mai importante lucrări ale CFR. Ca și exemple: participarea la construirea Gării de Nord din București, participarea la construirea Podului Grant, fabricarea primei traverse din beton pentru calea ferată în anul 1959, execuția podurilor metalice nituite și ulterior sudate (anii 70) de cale ferată, participarea la execuția podurilor de cale ferată Dunărene dintre Fetești și Cernavodă, construirea multor poduri metalice de cale ferată și șosea. De asemenea, structura metalică de susținere a Casei Poporului este executată de către societatea noastră”, ne-a declarat Cătălin Pănescu, directorul general Metabet. 

Lucrările sus menţionate, realizate în parteneriat cu CFR, nu sunt singurele, printre cele mai recente numărându-se furnizarea de traverse din beton şi poduri metalice de cale ferată pentru reabilitarea tronsonului Câmpina – Predeal sau repararea Traveei mobile a Podului Giurgiu-Ruse. “La acest moment, dat fiind specificul de activitate al societății noastre, sunt puține contracte pe care le avem direct cu statul. Trebuie să menționez că în condițiile concurenței actuale, prețurile practicate pentru produsele vândute statului sunt la fel ca și cele pentru clienții privați. Marea problemă a contractelor cu statul o reprezintă întârzierea plăților”, ne-a explicat Cătălin Pănescu.

Printre furnizorii Metabet se numără producători tradiționali, precum Arcelor Mittal Galați, Lafarge sau Voestalpine și mulți alții, iar experiența companiei a ajuns și peste granițe. “Pentru Australia pot să numesc șantierele de construire a podurilor Sheahan și Tarcutta. Pentru Canada, șantierul Port Mann. Pentru Statele Unite ale Americii, șantierul WTB Boy Scout – Bechtel family national scout reserve. Pentru Singapore, santierul Stadionului Kallang”, spune directorul general Metabet.

Nivelul exporturilor se ridică acum și la 60% din totalul producției. Produsele executate de Metabet sunt folosite în principal în execuția lucrărilor de infrastructură. Astfel, prin partenerii noștri am reușit să menținem o pondere a exporturilor de 40 – 60% din totalul producției, inclusiv în perioada de criză, când au fost accesate piețe din Asia. La nivelul anului 2005, exporturile reprezentau aproximativ 10% din activitatea societății”, ne-a declarat Cătălin Pănescu, directorul general Metabet.

Parte a grupului Alcadibo

Unul dintre cele mei recente momente importante prin care a trecut compania a avut loc în anul 2005, când Metabet a devenit parte a grupului Alcadibo. Intrarea Metabet în grupul Alcadibo a fost un punct important în ceea ce privește revitalizarea activității societății.

Toate domeniile în care activa societatea au fost menținute, reușindu-se în același timp diversificarea activității prin pătrunderea pe piețe noi (produse pentru societățile ce activează în domeniul energetic, de exemplu Complexul Energetic Oltenia). Totodată, au fost reluate colaborările cu parteneri externi, construindu-se macarale portuare pentru porturile Hamburg și La Spezia. Forța economică a grupului Alcadibo a ajutat într-o foarte mare măsură la creșterea exporturilor”, ne-a declarat directorul general Metabet, care a adăugat că valoarea totală a investițiilor în tehnologie din ultimii 10 ani este de aproximativ 9 milioane de euro. “Conducerea societății a considerat că fără aportul tehnologiilor noi care ajută la creșterea productivității, activitatea societății nu poate crește. De aceea s-au investit 8 – 9 milioane de euro în utilaje și tehnologii”, a adăugat Cătălin Pănescu.

Investițiile nu se opresc aici. Întrucât Metabet are un sistem propriu de laboratoare pentru testarea caracteristicilor tehnice ale produselor, investițiile sunt continue. “Având în vedere că Metabet are un domeniu de activitate larg, sistemul de laboratoare este absolut necesar pentru a oferi clienților o calitate ridicată a produselor. Domeniul testării calității produselor este unul care oferă siguranță, atât producătorului, cât și cumpărătorului, astfel că în laboratoarele societății se investește în mod continuu, atât în ceea ce privește echipamentele, cât și în ceea ce privește personalul”, ne-a explicat Cătălin Pănescu, directorul general Metabet.

Forță de muncă specializată 

Întrucât forța de muncă specializată este necesară, Metabet are deja tradiție în investițiile dedicate formării tinerilor din cadrul Universității din Pitești. “Nevoia de forță de muncă specializată este vizibilă în toată țara. Încă din anul 2006, societatea noastră a investit în formarea profesională a tinerilor, iar la acest moment avem parteneriate încheiate cu Universitatea din Pitești și cu unele licee pentru pregătirea practică a studenților și elevilor.  Din păcate, sistemul educațional din România nu mai produce <meseriașii> de altă dată, însă, cu efort din partea tuturor, putem să readucem tinerii către meserii de bază ale industriei”, consideră directorul general Metabet, care a adăugat faptul că și în acest an compania va continua formarea profesională a tinerilor. “Pentru acest an, se va continua investirea în echipamente și formare profesională. Urmează să se achiziționeze două cuptoare de turnătorie, echipamente noi de sudură și control și cel puțin încă o mașină de prelucrare mecanică de dimensiuni foarte mari”, spune Cătălin Pănescu, directorul general Metabet.

6 milioane de euro pentru dispozitive anti-vandalism 

Metabet este cunoscută și pentru producerea de dispozitive anti-vandalism. „Dispozitivele anti-vadalism fac parte dintr-un cadru mai mare de produse pe care le executăm împreună cu un partener străin. Activitatea pentru aparate de reazem, dispozitive anti-vandalism, rosturi de dilatare și alte asemenea produse pentru infrastructura de transport se ridică, pentru Metabet, la 5 – 6 milioane de euro anual”, ne-a declarat Cătălin Pănescu, directorul general Metabet.