Minerit

Metalele prețioase - cea mai sigură investiție într-o piață fluctuantă

Metalele prețioase – cea mai sigură investiție într-o piață fluctuantă

01.05.2015

Aurul, cea mai veche monedă de schimb, pe cale de dispariție în 20 de ani. Într-o piață în care investițiile sigure sunt foarte puține, iar profitul este unul care se arată doar pe termen lung, analiștii își îndreaptă atenția din ce în ce mai mult spre metalele prețioase. La începutul anului curent, GoldCore, cel mai mare broker de pe piața americană a aurului, a anunțat oficial faptul că își îndeamnă clienții să investească în aur dacă vor venituri în creștere pe parcursul acestui an. Conducerea GoldCore a declarat că istoria ne-a demonstrat în nenumărate rânduri faptul că aurul este o investiție sigură și că a fost prezent mereu în viața noastră, iar turbulențele pieței conduc la o nouă criză financiară. Acest lucru nu îi va afecta însă pe cei care mizează pe metalele prețioase.

Marc Faber, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din lume, a declarat acum câteva luni faptul că prețul aurului se va majora în acest an cu un procent de 30%. Mai mult, acesta spune că plasamentele în aur vor fi unele foarte rentabile. Mai precis, Faber susține că investitorii și-au pierdut încrederea în băncile centrale odată cu criza economică, iar singura investiție sigură este cea în aur. Omul de afaceri este sigur că metalul prețios va atinge din nou cotația de 1.900 de dolari / uncie, nivel record atins în luna septembrie a anului 2011. Pe scurt, chiar dacă, din punct de vedere financiar, performanța aurului este considerată a fi una slabă, din cauza deprecierilor, acesta va câștiga teren rapid în anul curent, iar creșterea se va menține în următorii ani.

Analiza lui Marc Faber se bazează pe faptul că arta, sectorul imobiliar și acțiunile la diferite companii sunt domenii care au crescut vertiginos sau care au scăzut puternic în ultimii ani, dar metalele prețioase nu au avut parte de o schimbare bruscă a cererii, lucru care se va întâmpla în viitorul apropiat.

Efectul neașteptat al creșterii cererii

În timp ce investitorii încep să își direcționeze atenția către metalele prețioase, efectele neașteptate nu s-au lăsat așteptate.

Cercetătorii afirmă faptul că mineritul este cea mai periculoasă activitate a omenirii, întrucât substanțele utilizate pot contamina rapid apele subterane, care ajung apoi la plantele pe care oamenii le utilizează.

Creșterea interesului pentru aur a cauzat o defrișare în multe zone din Amazon, dar și alte păduri sud-americane și în timp ce câștigurile sunt ridicate, riscurile sunt și ele foarte ridicate. Cele mai multe dintre defrișări, mai precis 90% dintre cele care au avut loc în ultimii ani, au avut loc în zona de sud-vest a pădurii amazoniene din Peru, Tapajos-Xingu din Brazilia. Chiar dacă metalul prețios din această zonă nu este unul la o cantitate mare, exploatările se dovedesc a fi unele rentabile pentru cei implicați.

Industria pe cale de dispariție

Cererea ridicată și rezervele limitate vor conduce la dispariția aurului în următorii 20 de ani, susțin analiștii. Exploatările sunt unele cu rezultate din ce în ce mai slabe, susțin cercetătorii din cadrul Goldman Sachs, iar acest lucru nu este valabil doar pentru aur, ci și pentru diamante și zinc.

„Combinația dintre slaba concentrație de depozite metalifere din crusta Pământului și rara descoperire a unor zăcăminte cu o calitate superioară au făcut ca aceste resurse să fie insuficiente. Aurul este folosit ca monedă de schimb de mai bine de 4.000 de ani, de când egiptenii antici au descoperit că metalul în cauză nu este doar atrăgător prin strălucirea lui, ci și prin raritatea sa” – explică Eugene King, expert și analist în mineritul european din cadrul Goldman Sachs.

Raportul demonstrează încă o dată faptul că prețul resurselor va fi în creștere și că exploatarea aurului va ajunge la un record de producție în viitorul apropiat.

Goldcorp, una dintre cele mai mari companii producătoare de aur la nivel mondial, susține că anul 2015 va marca vârful industriei extractive aurifere, iar producția se va majora cu 20 de procente doar în acest an. Această creștere reprezintă 3.6 milioane de uncii de aur extrase în plus față de 2014.

Investițiile românilor

În tot acest timp, românii investesc în aur, dar sub formă de monede și bijuterii, anunță Banca Comercială Română. Potrivit statisticilor oficiale făcute publice la începutul anului curent de instituție, românii au achiziționat pe parcursul anului trecut, 220 de kilograme de aur. Cei mai interesați de astfel de cumpărături sunt bărbații, aceștia îndreptându-și atenția către monede și nu spre lingouri.

Potrivit raportului, bărbații cumpără de două ori mai mult aur decât femeile, cu scopul de a le dărui femeilor sau copiilor, la ocazii importante din viața lor, precum nunți, botezuri sau alte aniversări.

În ceea ce privește segmentul lingourilor, cele care au înregistrat cele mai mari cereri sunt KINEGRAM, care au elemente de siguranță gravate și sunt disponibile în greutăți de 5 și 10 grame. Acestea au lipițanul școlii de călărie spaniole din Viena inscripționat.

Banca Comercială Română vinde aur clienților, direct de la ghișeele unităților sale, fără precomandă, încă de la finalul anului 2013. De atunci și până acum, românii au achiziționat, prin intermediul instituției, nu mai puțin de 2.5 tone de aur. Divizia de Private banking a înregistrat și tranzacții de peste 40 de kilograme de aur, iar cele mai bine vândute monede sunt cele de 1/10 uncie, adică cele care cântăresc 3.11 grame, urmate de cele de o uncie, 31.10 grame.

Tot aurul este furnizat de către Monetăria statului austriac, cu o tradiție bogată în comercializarea aurului, fiind cunoscut faptul că oferă aur de cea mai bună calitate, având o puritate de 999.9%.