Stiri: Finante

Metalele preţioase – refugiu pentru investitori la început de an

18.02.2014

La începutul acestui an, preţul aurului a crescut cu aproximativ 10%, de la 1.205 dolari pe uncie la finele anului trecut, la 1.328,5 dolari pe uncie. Creşterea a avut loc în perioada 1 ianuarie- 17 februarie 2014, iar acest nivel nu a mai fost atins din luna octombrie a anului trecut.

„Preţul aurului a crescut şi a ajuns la niveluri neatinse din octombrie 2013 pe fondul unor rezultate slabe ale economiei SUA, care au pus presiune pe dolarul american, crescând interesul investitorilor pentru active de refugiu precum metalele preţioase”, a explicat Cosmin Enache, director general adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Astfel, investitorii au preferat metalele preţioase în condiţiile în care autorităţile americane au anunţat că în prima lună din 2014 au avut loc scăderi atât în ceea ce priveşte producţia industrială cât şi vânzările cu amănuntul.

O creştere importantă a înregistrat-o şi argintul, de 11,3%, între 1 ianuarie- 17 februarie 2014. Cotaţiile internaţionate au ajuns de la 19,4 dolari pe uncie, la 21,6 dolari pe uncie.

„Creşterea impresionantă de pe piaţa argintului are la bază aceiaşi factori fundamentali precizaţi anterior care au susţinut metalele preţioase în ansamblul lor, însă tradiţional acest instrumentul prezintă o volatilitate mult mai ridicată comparativ cu piaţa aurului”, a precizat Cosmin Enache.

În cazul celorlalte metale preţioase creşterile de preţ au fost mai modeste.

Preţul paladiului a avansat cu circa 3,4%, la 738,5 dolari uncia, iar platina s-a scumpit cu 4,1%, la 1.425 dolari pe uncie.

„Dacă ar fi avut un comportament exclusiv de metale preţioase, creşterile de preţ ale platinei şi paladiului poate că ar fi fost mai mari; ambele metale au însă şi o largă utilizare industrială, aşa încât prezintă şi comportament de marfă pur-şi-simplu; astfel, o serie de date dezamăgitoare privind economia Chinei, precum şi vânzările sub aşteptări de automobile în SUA au temperat creşterile de preţ pentru paladiu şi platină, aceste metale preţioase având o largă utilizare în industria catalizatorilor auto”, a afirmat Cosmin Enache.

Pentru acest an, reprezentanţii casei de brokeraj estimează o diversificare şi rebalansare a portofoliilor de investiţii, aşa cum s-a întâmplat şi la începutul lui 2014. Se remarcă astfel o reducere a expunerii pe pieţele emergente, în timp ce metalele preţioase îşi fac din nou apariţia în portofoliile investitorilor.

„În acelaşi timp însă, este posibil ca recenta mişcare de apreciere a metalelor preţioase să cunoască în viitorul apropiat anumite corecţii, pe fondul menţinerii temporare a apetitului pentru risc, investitorii încercând retestarea maximelor de pe piaţa de capital”, a încheiat Cosmin Enache.