Producatori

Metalicplas Activ SA pune accent pe investiții

01.04.2016

Compania se axeaza pe furnizarea de servicii de calitate către clienți. Metalicplas Activ Impex a debutat pe piața din România în anul 1995 cu doar o mașină de împletit plase rabitz și una de împletit plase de gard. Însă cu ajutorul unui plan investițional de modernizare și extindere al companiei pentru următorii ani, gama de produse s-a dezvoltat, compania ajungând să își desfășoare activitatea, începând cu anul 2013, pe două ramuri: cea a produselor metalurgice și cea a hârtiei tissue. Acest lucru a condus la divizarea activității, începând din luna ianuarie 2016, și la apariția firmei Metalicplas Activ, care a preluat producția metalurgică.

„Fondată în urmă cu 20 de ani, compania Metalicplas Activ este în prezent unul dintre principalii producători din piață în ceea ce privește produsele din plasă sudată. Gândită inițial ca o afacere de familie, ca urmare a investițiilor constant făcute, ce au presupus diversificarea utilajelor de producție și a produselor obținute, Metalicplas Activ SA este astăzi unul dintre principalele motoare ale grupului MG TEC”, declară Ioan Tecar, președintele MG TEC Grup.

Modernizare și dezvoltare

Prin intermediul investițiilor, compania dorește mărirea capacității de producție pentru satisfacerea nevoilor de pe piața internă, dar și de pe cea externă. În acest scop, in 1998 se achiziționează societatea Sârmă SA Dej, unitate cu același profil de producție.

Tot în vederea dezvoltării și creșterii productivității, în anul 2004 firma achiziționează o mașină de sudat plase complet automatizată tip MG 316, în valoare de 1,4 milioane Euro, cu o capacitate anuală de 30 000 tone, încă două instalații de zincare a sârmei și o linie de recoacere finală a sârmei trase.

În anul 2006 firma investește 1,5 milioane Euro pentru o nouă mașină de sudat plase, având o capacitate anuală de 30 000 de tone și 1,1 milioane Euro, în trei mașini automate de trefilare a sârmei pentru plasele sudate, toate acestea datorită cererii tot mai mari de plase sudate de pe piață.

În anul 2013 Metalicplas Impex SA pune în funcțiune o mașină de fabricare a hârtiei tissue, având o capacitate anuală de 25.000 tone, investiția în valoare de peste 11 milioane Euro fiind finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice”, societatea având o contribuție proprie de aproximativ 7 milioane Euro.

Investițiile realizate atât în angajarea de personal specializat, cât și în achiziționarea de utilaje noi au condus compania la dezvoltarea unui portofoliu numeros de produse, realizate printr-o tehnologie de înaltă calitate, fiind certificate ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001. Produse din acest portofoliu sunt: plasa sudată, panouri de gard zincate termic după sudură, sârmă moale neagră, sârmă tare mată, sârmă cu profil periodic, sârmă zincată termic, cuie pentru construcții, plasă împletită cu ochiuri pătrate, plasă împletită cu ochiuri hexagonale-Rabitz, sârmă ghimpată de tip Yowa.

„Conform mediilor anuale istorice din activitatea companiei, cel mai bine vândut produs este plasa sudată iar sezonier (primăvara și toamna) panourile de gard și plasa de gard împletită are o cerere mai ridicată”, declară Ioan Tecar.

 Investițiile constante reprezintă trăsătura definitorie a grupului MG TEC

Cu un cost aproximativ de 1,8 milioane Euro, ultima investiție de la sfârșitul lunii februarie 2016 este linia de zincare termică a sârmei în gama dimensională 1,5 mm-6 mm cu o capacitate de aproximativ 1200 tone. Această linie cuprinde cuptorul de recoacere a sârmelor și cuptorul băii de zinc și poate realiza sârmă zincată în colaci și în bobine rozetate cu greutate până la o tonă.

Reorganizare și planuri de viitor

Prin punerea în funcțiune a încă două mașini de trefilat, cu 7 și 8 trageri, care sunt în curs de realizare, dar și prin triplarea producției și prin dezvoltarea produsului de sârmă zincată termică se dorește să se acopere cererea existentă de pe piață.

Deși după perioadele de maximă producție și vânzări din anii 2007-2008, criza din ultimii ani a afectat și sectorul metalurgiei prin scăderea producției cu 50%. Însă, începând cu 2015, presiunea în creștere a pieței determină relansarea acestui sector de activitate atât în ceea ce privește producția, cât și ceea ce privește vânzarea produselor. Acest lucru reiese și din cifra de afaceri cu care Metalicplas Activ a încheiat anul 2015, 48 milioane de RON numai pe divizia de metal.

„Cifra de afaceri a companiei pentru anul 2015 a fost de 48 milioane de RON, pe divizia metal, iar pentru anul in curs se preconizează o dublare a cifrei de afaceri de anul trecut”, spune președintele grupului MG TEC.

Pe viitor, compania Metalicplas Activ SA dorește să continue modernizarea prin achiziționarea de noi mașini, însă după punerea în funcțiune a liniei de zincare recent modernizate. Investițiile vizează zona mașinilor de trefilat sârmă în vederea creșterii producției, dar și diversificarea produselor la panouri de gard bordurate, unde se dorește realizarea unei linii de vopsire în câmp electrostatic a panourilor de gard.