Conform Gartner, 25% dintre noi vom petrece cel puţin o oră pe zi în Metaverse, în următorii patru ani. Metaverse deschide o nouă paradigmă tehnologică, spun specialiștii în domeniul tehnologiei. Conceptul se referă la un spațiu cibernetic paralel cu realitatea fizică în care oamenii interacționează sub formă de avataruri web. Acest concept a fost descris pentru prima dată în romanul scriitorului american Neal Stephenson din anul 1992, „Snow Crash”.
Metaverse este, mai exact, un univers paralel și digital, unde vor fi străzi cu panouri publicitare, oamenii se vor îmbrăca în haine digitale, vor bea cafea, vor mânca în mod digital și vor merge la coafor. De asemenea, oamenii vor merge la muncă, în concediu şi, probabil, vor sta blocaţi în trafic.
Conceptul, pentru dezvoltarea căruia Facebook a anunțat că angajează 10.000 de oameni, poate părea doar o versiune îmbunătățită a realității virtuale (VR), dar mulți specialiști din sectorul IT cred că acesta ar putea fi, de fapt, viitorul internetului.
Statistica estimează că până în 2030 piaţa generată de universul Metaverse va creşte de la 47,48 miliarde dolari la 678,8 miliarde dolari.
Universul Metaverse va crește de la 47,48 miliarde de dolari la 678,8 miliarde de dolari în următorii opt ani
O rețea de lumi virtuale 3D
Metaverse reprezintă o rețea de lumi virtuale 3D care se axează pe conexiunea socială.
Mai simplu spus, Metaverse este o lume a realităţii virtuale în care utilizatorii pot interacționa, se pot juca și pot experimenta lucruri așa cum ar face-o în lumea reală. Folosind tehnologia actuală AR (Realitatea Augmentată – Augmented Reality) și VR (Realitatea Virtuală – Virtual Reality), utilizatorii pot pătrunde într-o altă „lume” și pot interacționa cu obiecte și cu oameni existenţi în acest meta-univers.
Metaverse este o lume a realităţii virtuale în care utilizatorii pot interacționa, se pot juca și pot experimenta lucruri așa cum ar face-o în lumea reală
În ultimele luni, marile companii din domeniul tehnologiei (inclusiv Facebook şi Microsoft) au tot adus în discuţie această lume virtuală și potențialul ei de business. În plus, există un mare interes din partea investitorilor în privința aşa-numitului Metaverse, pentru că aceştia nu vor să rămână în urmă dacă realitatea virtuală se va dovedi a fi viitorul internetului.
Printre principalele proprietăţi ale Metaverse se numără:
– scalabilitate
– interoperabilitate
– redarea în timp real
– lumi virtuale 3D
– sincronicitate
– număr nelimitat de utilizatori
– simţul individual al prezenţei în lumea virtuală
O nouă paradigmă în tehnologie
Un raport realizat de EY România arată că la aproximativ 10 ani de la ultima schimbare majoră în tehnologie – social, mobil, cloud – s-ar putea să ne aflăm în pragul uneia noi, fiind vorba de Metaverse.
Metaverse se referă la un „tărâm” virtual tridimensional, comun, în care oamenii interacționează cu obiectele, cu mediul înconjurător și între ei prin intermediul unor reprezentări digitale ale lor sau avataruri.
Metaversul nu este un concept chiar aşa de nou. Există deja versiuni timpurii funcţionale, în special în industria jocurilor video real time. Acum, însă, Metaverse pare pregătit să se extindă în toate sferele de activitate umană.
Metaversul nu este un concept chiar aşa de nou. Există deja versiuni timpurii funcţionale, în special în industria jocurilor video real time
Deşi conceptul generalizat se află încă la început, se pot observa deja imagini despre cum ar putea arăta, cum îl vor folosi oamenii și care sunt oportunitățile pe care le va genera. Apare, aşadar, o provocare pentru companii, guverne și pentru societate în general, care trebuie să fie în viitor pregătite să navigheze cu succes în această nouă epocă tehnologică.
Într-o lume dominată din ce în ce mai mult de tehnologie, conceptul de Metaverse va fi cel mai probabil adoptat rapid, atunci când vine vorba de:
- socializare
- învăţare
- divertisment
- muncă
Potrivit unui studiu recent realizat de Gartner, 25% dintre noi vom petrece cel puţin o oră pe zi în Metaverse, până în anul 2026, pentru a lucra, cumpăra, învăţa sau socializa. Însă, conform EY România, este important să folosim tehnologia ca facilitator al relaţiilor interumane, nu ca un înlocuitor al acestora, mai ales după perioada pandemiei.
Potrivit unui studiu recent realizat de Gartner, 25% dintre noi vom petrece cel puţin o oră pe zi în Metaverse, până în anul 2026, pentru a lucra, cumpăra, învăţa sau socializa
O prioritate pentru Facebook
Pentru Facebook, Metaverse reprezintă una dintre marile sale priorități. Compania Meta, proprietarul reţelei sociale, a realizat investiţii importante în realitatea virtuală, lansând o serie de aplicaţii VR atât pentru divertisment şi socializare. În plus, Facebook susține că tot ceea ce înseamnă Metaverse nu poate fi construit peste noapte de o singură companie. În acest context, compania a promis că va colabora cu alte companii care sunt interesate de dezvoltarea conceptului.
Facebook consideră că pentru dezvoltarea Metaverse este nevoie de 10-15 ani
Este clar că Metaverse este un concept care are potenţialul de a revoluţiona internetul, însă lumile digitale avansate au nevoie de o conectivitate bună, de consistenţă și accesibilitate. Acest lucru ar putea fi rezolvat cu adoptarea 5G la scară largă. Totuşi, unele voci susţin că ideea este blocată din lipsa de infrastructură hardware şi software, precum și de lipsa unor standarde clare de funcţionare.
Cu toate acestea, evoluțiile tehnologice viitoare și dezvoltarea inteligenței artificiale vor continua să stimuleze implicarea utilizatorilor în ceea ce poartă numele de Metaverse, fapt care va duce la o „normalizare” a lumilor virtuale.
Citeşte şi Web3: Tehnologia care va schimba modul în care folosim internetul