Stiri: Finante

MFE: 58 de proiecte, depuse pentru Programul Diaspora Start-Up

02.12.2016

Un total de 58 de proiecte au fost înregistrate în cadrul Programului „Diaspora Start-Up”, privind stimularea antreprenoriatului în rândul cetățenilor români din afara țării și a celor reîntorși în țară, conform Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Apelul de depunere proiecte a fost închis marți, iar programul deţine o finanțare în valoare de 30 milioane euro, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Schema de antreprenoriat vizează crearea unei oportunități de reîntoarcere în ţară pentru cei care doresc să valorifice abilitățile (antreprenoriale și/sau profesionale) dobândite în străinătate prin deschiderea unei afaceri în țară.

În acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activitățile care urmăresc încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană. Persoanele selectate în vederea finanțării planului de afacere vor primi, într-o primă fază, o subvenție în valoare de maxim 10.000 de euro, ca primă de relocare. La momentul semnării contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima tranșă de finanțare. A doua tranșă de finanțare va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei tranșe.

Apelul este dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepția regiunii București — Ilfov.