MFP a respins Programele de Interes Național în domeniul violenței în familie

04.01.2017

La finalul mandatului Guvernului Cioloș s-a ajuns la un deznodământ nefericit în legătură cu aprobarea Programelor de Interes Național în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Ministerul Finanțelor a dat aviz negativ proiectului de Hotărâre de Guvern, motivând că se depășesc estimările de cheltuieli pentru Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Organizațiile neguvernamentale din Rețeaua VIF își exprimă îngrijorarea și nemulțumirea față de neaprobarea Programelor de Interes Național în domeniul violenței în familie și egalității de șanse. Cerem noului Guvern să analizeze de urgență situația creată și să găsească o soluție pentru alocarea fondurilor de la bugetul public destinate prevenirii și combaterii violenței în familie. Atenția acordată combaterii agresiunilor împotriva femeilor se traduce și prin bugetarea corespunzătoare a programelor guvernamentale, nu numai prin modificarea legislației și prin facilitarea accesului victimelor la justiție. Reamintim că un număr considerabil de femei nu fac plângeri la poliție și nu reclamă pe cale judecătorească abuzurile la care sunt supuse și ca urmare a faptului că sunt lipsite de sprijinul necesar acordat prin serviciile publice.

Unul din angajamentele Guvernului Cioloș pentru prevenirea și combaterea violenței domestice s-a referit la aprobarea unor Programe de Interes Național (PIN-uri) în domeniu. Prin acestea s-ar fi alocat finanțări de la bugetul de Stat pentru înființarea sau consolidarea în teritoriu a centrelor de consiliere și a adăposturilor pentru victimele violenței în familie (în prezent mai mult decât insuficiente), precum și înființarea unor centre de consiliere a agresorilor domestici.

Prin cele două Programe de Interes Național se urmărea crearea/dezvoltarea infrastructurii de servicii locale care să vină în întâmpinarea nevoilor de informare, consiliere și adăpost ale femeilor victime ale violenței domestice și de protecție a copiilor lor, precum și pentru consilierea agresorilor în vederea îndreptării comportamentului violent. Pentru primul PIN s-ar fi alocat de la bugetul public, pentru anul 2017, aproximativ 2 milioane de euro, iar pentru cel de-a doilea 1,3 milioane de euro.

Însă, Ministerul Finanțelor a respins alocările bugetare pentru aceste programe guvernamentale. În contextul în care Comisia Europeană dedică anul 2017 eliminării violenței împotriva femeilor, în total, nu s-au găsit 3,3 milioane de euro de la bugetul de Stat pentru 2017 și sume aproximativ similare pentru 2018 și 2019, în așa fel încât să putem începe să vorbim și în România despre o infrastructură de servicii funcțională în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.
Violența este un fenomen în urma căruia mor anual sute de femei, iar mii de femei necesită îngrijiri medicale și consilieri psihologice. Cele mai multe nu primesc nici un sprijin din partea autorităților pentru a se proteja, a se informa, a găsi adăpost și a cere dreptate în justiție.

În ţara noastră, serviciile publice destinate victimelor violenței domestice sunt deficitare. Înființarea și administrarea centrelor de informare, consiliere și a adăposturilor revine conform Legii 217/2003 autorităților locale. Există județe și sectoare ale Capitalei în care nu există deloc adăposturi, nici publice, nici private, pentru victimele violenței în familie: Caraș Severin, Călărași, Constanța, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiș, Vrancea, Sector 2, Sector 4, Sector 6. În județele și sectoarele în care sunt disponibile servicii pentru victimele violenței în familie, centrele se confruntă cu sub-finanțarea cronică, lipsa de promovare la nivelul comunității astfel încât victimele să știe la cine să apeleze în caz de nevoie, precum și cu un număr limitat de locuri în adăposturi.

O primă variantă a PIN-urilor în domeniul violenței în familie și egalității de șanse a fost pusă în dezbatere publică în luna ianuarie 2016, pe site-ul Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MFPSPV). La momentul respectiv, la conducerea Ministerului se afla Ana Costea.

În luna aprilie 2016, Ana Costea și-a prezentat demisia din fruntea ministerului, iar locul acesteia a fost preluat de Dragoș Pîslaru, care nu a acordat într-o primă fază o atenție deosebită domeniului. Abia după ce în iunie 2016, organizațiile neguvernamentale din Rețeaua VIF au trimis o scrisoare deschisă prin care atrăgeau atenția asupra restanțelor guvernamentale în domeniu, s-au reluat demersurile în minister pentru elaborarea și aprobarea unei hotărâri de guvern prin care să fie aprobate Programele de Interes Național.

„Cu toate acestea, la finalul mandatului Guvernului Cioloș s-a ajuns la un deznodământ nefericit în legătură cu aprobarea Programelor de Interes Național în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Ministerul Finanțelor a dat aviz negativ proiectului de Hotărâre de Guvern, motivând că se depășesc estimările de cheltuieli pentru Ministerul Muncii. Informația a fost transmisă organizațiilor din Rețeaua VIF printr-o adresă oficială a Ministerului Finanțelor. În aceste condiții, fără alocările bugetare corespunzătoare, soarta respectivelor programe guvernamentale rămâne incertă”, conform sursei citate.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este o structură informală, fără personalitate juridică, ce reunește organizații active în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenței de gen și al combaterii discriminării pe criterii de gen.

 

 

 

Citiți și despre: