Stiri: Social

Mica Unire, 24 ianuarie: Unirea Principatelor Române

Mica Unire, 24 ianuarie: Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza

23.01.2023

Mica Unire, 24 ianuarie: Unirea Principatelor Române – Mica Unire a reprezentat un moment important în istoria României, marcând unificarea Principatelor Române într-un Principat Unic. Astfel, în 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Mica Unire a reprezentat un pas important în direcția construirii unei națiuni unite, românești. A oferit oportunități pentru o mai bună colaborare între principate și a sprijinit dezvoltarea economică și culturală a țării.

Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Mica Unire a rămas un moment important în istoria țării, marcând primul pas către unificarea națională și crearea unei Românii moderne, unitare.

Mica Unire. 24 ianuarie, zi liberă legală în România

În România, data de 24 ianuarie este zi liberă legală de la stat.

Măsura este prevăzută în Codul Muncii, iar angajații care sunt nevoiți să lucreze în această zi primesc liber corespunzător într-un interval de 30 de zile sau un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Persoanele care trebuie să lucreze în zilele libere legale sunt cele care activează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Citește și Cele mai mari 10 companii din România