Slide

Stiri: IT&C

Manager general Microsoft

Microsoft lansează o campanie de prevenire a criminalității cibernetice

20.03.2015

Microsoft România a anunţat că lansează o campanie educațională prin care își propune să le ofere utilizatorilor de internet instrumentele necesare pentru a face față amenințărilor din mediul online. Începând de astăzi, cei care accesează site-ul companiei pot afla informații esențiale despre riscurile majore de securitate din mediul online şi pot învăța cum să identifice şi să prevină amenințările online.

„Problema securității cibernetice atrage din ce în ce mai multă atenție, având în vedere tendința de creștere a numărului de infracțiuni cibernetice înregistrată în ultimii ani. În România, 66% dintre utilizatorii de internet consideră că nu au suficiente informații referitoare la riscurile generate de fenomenele de criminalitate cibernetică şi nici instrumente pentru a se apăra împotriva acestora . În același timp, vârsta la care copiii încep să acceseze internetul şi, prin urmare, să fie expuși la riscuri similare continuă să scadă, ajungând la o medie de 8 ani, conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii”, au afirmat reprezentanţii Microsoft.

Campania se adresează atât părinților, cât şi tinerilor și copiilor cu vârsta peste 8 ani. Website-ul companiei le oferă părinților acces la informații esențiale privind nu doar cele mai frecvente amenințări online, de la punerea în pericol a reputației online până la acordarea involuntară a accesului la informații personale şi financiare, ci şi riscurile la care sunt expuși copiii lor atunci când utilizează platformele de socializare, precum şi ce pot face pentru a-i ajuta să se protejeze împotriva acestor riscuri.

În același timp, utilizatorii rețelelor sociale au la dispoziție o aplicație găzduită de pagina de Facebook a Microsoft, care îi poate ajuta să își evalueze propriul comportament pe rețelele de socializare şi să afle cum acest comportament îi expune la riscuri sporite. Campania include şi elemente offline şi radio şi se desfășoară în parteneriat cu Salvați Copiii România.

La nivel global, cea mai recentă ediție a Microsoft Computing Safety Index (MCIS) arată că incidentele de criminalitate cibernetică sunt responsabile pentru pierderi financiare estimate la 23 de miliarde de dolari, în vreme ce 2578 de persoane ar trebui să își dedice 70 de ani din viață pentru a rezolva problemele generate de acest fenomen la nivel global.

În plus, un studiu realizat recent de BSA ǀ The Business Software Alliance arată că rata pirateriei cibernetice înregistrată de o țară este un indicator puternic al ratei de contaminare cu viruși malware în țara respectivă, iar România se numără printre țările cu cel mai mare risc, 62% dintre programele software instalate în 2014 fiind contrafăcute, comparativ cu media globală de 42%.

Printre riscurile asociate cu programe software contrafăcute, 64% dintre utilizatorii globali au menționat că hackerii ar putea obține acces neautorizat la sistemele lor, în vreme ce 59% s-au referit la pierderea datelor.