Slide

Agricultura

Mierea din România îndulcește masa străinilor

Mierea din România îndulcește masa străinilor

01.05.2015

Țara noastră exportă an de an mare parte din producția de miere. Consumul de miere din România este de trei ori mai mic, comparativ cu media anuală a europenilor, arată un studiu realizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România. În cifre, un român consumă până în jumătate de kilogram de miere pe an, în timp ce media europeană se ridică la un kilogram și jumătate, iar în țările nordice cantitatea este de peste trei kilograme.

Datele sunt interesante nu doar din prisma consumului scăzut, dar mai ales comparativ cu producția ridicată din ultimii ani. România este, în prezent, una dintre cele mai importante țări care exportă miere. Datele oficiale ale Asociației Crescătorilor de Albine arată că țara noastră exportă 50 – 60% din totalul producției de miere, principalele țări spre care produsele sunt vândute fiind Germania, Spania și țările nordice unde cererea este foarte ridicată. Acestea nu sunt singurele state unde oamenii găsesc pe rafturi miere românească. Destinații precum China sau Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, pe hartă.

În România există aproximativ 1,50 milioane de familii de albine și circa 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind parte din Asociația Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. Nici mierea ecologică nu a fost uitată, aproximativ 110.000 de familii de albine sunt certificate în acest sistem.

Ecologic

Cei dintâi producători certificați ecologic în România au fost înregistrați oficial în anul 2000. Dacă în 2005 datele oficiale arătau o creștere la 335, în prezent sunt peste 1.200, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii.

Așa se face că din 2000 și până în 2005 producția s-a majorat de 100 de ori, ajungând la 610 tone, în prezent aceasta situându-se la peste 3.500 de tone anual.

Mierea ecologică realizată în România este exportată în proporție de 80%, spun oficialii Asociației Crescătorilor de Albine din România.

Producătorii care doresc să fie certificați ecologic au de respectat o serie de reguli foarte stricte, de la tratamentele aplicate, până la calitatea mediului, condiții clare de extracție și de prelucrare. Printre condițiile de bază pentru apicultura ecologică se numără ca pe o rază de cel puţin 3 kilometri în jurul stupilor să există culturi asigurate de flora spontană sau ecologice, culturi extensive netratate, fără plante modificate genetic și surse de poluare cu noxe industriale sau trafic auto intens.

În topul producătorilor

An de an, în România se produc peste 20.000 de tone de miere, iar cantitatea a ridicat țara noastră pe locul patru în Europa în topul producătorilor, după Germania, Franța și Ungaria.

Mai mult decât atât, România se clasează pe un loc frunțas și în topul mondial al producătorilor de miere. Suntem în primele 20 de state în clasamentul din întreaga lume, top condus de China cu peste 300.000 de tone anual.

În tot acest timp, mierea produsă în România ajunge la export, apicultorii români având deja parteneriate puternice și vechi cu procesatori de peste granițe. Cum intrarea pe piața europeană cu produse finite, ambalate, este foarte complicată, iar lipsa distribuitorilor face ca o astfel de afacere să fie și mai anevoioasă, producătorii români preferă să exporte miere vrac, care este ambalată apoi sau folosită în producția altor alimente.

Evoluția producției

Cerere pentru mierea produsă în România există, însă anul trecut nu a fost unul cu vești bune pentru apicultori. Din cauza secetei ridicate din vestul României și a ploilor din sudul țării, producția a scăzut la aproximativ jumătate, iar din pricina acestui lucru și prețul a crescut cu aproximativ 15%.

Chiar în perioada de înflorire a salcâmului în sudul României a plouat, iar producția de miere de salcâm s-a ridicat la doar 30% față de nivelul mediu. Ploile au scăzut la doar 35% și mierea de tei, iar producția la mierea de floarea-soarelui a fost ceva mai ridicată, fiind însă tot sub media anuală din România.

Programe naționale

Cererea ridicată a mierii românești se resimte și în programele speciale pentru apicultori. Dacă alte programe își așteaptă an de an beneficiarii, absorbția fondurilor alocate prin Programul Național Apicol 2011 – 2013 s-a realizat în proporție de 100%.

Totalul sprijinului financiar s-a ridicat la peste 29 de milioane de lei. Suma de bani a acoperit acțiuni precum tipărirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultură, achiziţia de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori şi funduri, stupi de control pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţională şi ecologică, achiziţia de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România, achiziţia de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral și efectuarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.

Casa Mierii 

Apicultorii români nu s-au oprit însă la aderarea la programe speciale și bucuria unei producții ridicate. Peste 100 de apicultori din județul Ialomița au deschis Casa Mierii, cu ajutorul fondurilor Uniunii Europene, dar și a economiilor proprii. Este doar unul dintre exemplele de asociații de apicultori care au demonstrat faptul că acolo unde producătorii se unesc succesul vine garantat. 

Nelu Cucu, apicultor de peste 25 de ani, a dorit din 2009 să inaugureze o astfel de inițiativă, iar cooperativa ajută nu doar pentru o mai mare deschidere spre piețele externe, dar și la modernizarea apicultorilor care au devenit membri. Peste jumătate dintre ei au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea stupinelor sau achiziționarea ustensilelor performante pentru rezultate pe măsură.

Târguri apicole

Producătorii români își unesc forțele nu doar în asociații speciale, ci și atunci când se organizează târguri de profil. Luna martie a marcat cel mai mare târg apicol din România, deschis la Blaj, unde mii de pasionați sau pofticioși au venit pentru a gusta mierea adusă de apicultorii români.

Următorul târg apicol se va organiza între 28 și 30 august, la Sighișoara. Este vorba despre Târgul Apicol Apiardeal ediția a IV-a ce se va organiza în Piața Octavian Goga și va reuni peste 50 de apicultori din țară și de peste hotare, care vor aduce de la diferite sortimente de miere la produse și accesorii speciale.

Un alt eveniment important este Târgul Național al Mierii, ediția a XII-a, va fi organizat în luna septembrie, pe platforma Asociației Crescătorilor de Albine din România, de pe Bulevardul Ficusului din București.