Stiri: Energie

Mii de cazuri de sustragere frauduloasă din sistemul energetic E.ON

24.08.2015

Circa 3100 de cazuri de intervenții de tip fraudulos au fost efectuate asupra instalațiilor de gaze ori energie electrică. Acestea au fost sesizate de către echipele specializate ale companiei E.ON pe parcursul acestui an. Datele au fost făcute publice în urma controalelor specializate desfășurate de reprezentanți E.ON Distribuție România, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Corneliu Zaiț.

„Cantitățile sustrase astfel, cifrate la aproximativ 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcționarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgențe din Moldova”, a precizat Corneliu Zaiț, potrivit agenției Agerpres.

Conform purtătorului de cuvânt E.ON 700 de fapte ilegale de sustragere au fost semnalate la nivelul instalațiilor de gaze naturale, în timp ce, 2382 au fost sesizate privind rețelele de energie electrică. Un prejudiciu total estimat de reprezentanții E.ON ajunge la valoarea de 8 milioane de lei.

Doar anul trecut, potrivit statisticilor E.ON, compania a înregistrat prejudicii de 22,2 milioane de lei, însumând atât furturi din rețeaua de gaze cât și cea de energie electrică.

„Intervențiile neautorizate expun pericolelor de incendii, explozii sau electrocutări atât persoanele care comit asemenea fapte, cât și cele care se află în vecinătate. Totodată, consumatorii sunt afectați direct, prin întreruperea alimentării cu gaze naturale sau energie electrică”, a mai spus purtătorul de cuvânt E.ON Distribuție.

Conform legislației în vigoare orice tip de intervenție asupra echipamentelor de măsurare al consumului de energie sau gaz în scopul înregistrării unui consum redus se categorisește drept furt calificat, infracțiunea fiind prevăzută sub incidența Codului Penal.

Momentan, pe masa instanțelor băcăuane se află în derulare un proces intentat la adresa unor reprezentanți din conducerea E.ON Moldova. Aceștia sunt acuzați de complicitate la sustragerea în mod ilegal de curent electric în complicitate cu diverși patroni de firme.