Mineritul pe Lună. Statele Unite, prin intermediul NASA, investesc anual zeci de miliarde de dolari pentru aselenizare. Cu toţii ştim că resursele naturale de pe Pământ au fost supra-exploatate şi că la un moment dat acestea se vor epuiza, motiv pentru care marile puteri ale lumii se pregătesc pentru o nouă era în minerit. Este vorba de mineritul pe lună, care devine din ce în ce mai atractiv, în contextul în care se pare că resursele de acolo sunt mult mai mari decât cele ale Terrei.
În plus, se pare că multe resurse, precum aur, nichel, platină sau alte metale, au ajuns pe Pământ în urma prăbuşirii unor asteroizi. Se pare așadar că mineritul spaţial ar putea reprezenta o soluţie viabilă pe termen lung.
De asemenea, o cercetare privind solul de pe Lună arată că acesta conţine resurse imense de titan – un metal scump, care este utilizat în industria auto şi aerospaţială.
Mineritul pe Lună. Acordurile Artemis
În luna aprilie, Admistraţia Statelor Unite a anunţat că a elaborat un proiect privind mineritul pe lună. Mai exact, este vorba de acordurile Artemis, prin care se intenţionează să se construiască staţii spaţiale pe Lună care să se ocupe de minerit.
Acordurile Artemis au fost numite astfel după noul program Artemis al NASA. Acestea propun o serie de zone de siguranţă care vor înconjura bazele de exploatare. În plus, ele au şi scopul de a oferi un cadru legal conform cu dreptul internaţional pentru companiile care vor deţine resursele existente acolo.
Zonele de siguranţă vor permite coordonarea operaţiunilor pe Lună între diferite ţări, fără ca teritoriul să fie revendicat ca suveran de o putere
Urmează că aceste acorduri să fie negociate cu parteneri spaţiali ai SUA, printre care menţionăm Canada, Japonia, Emiratele Arabe Unite şi ţările Uniunii Europene. În schimb, Rusia nu va fi implicată în aceste negocieri.
Mineritul pe Lună. Programul Artemis, investiţii de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite, prin intermediul NASA, investesc anual zeci de miliarde de dolari pentru aşa-numitul Program Artemis. Acesta prevede zboruri pe Lună, precum şi construirea de staţii spațiale, totul fiind realizat în parteneriat cu companii private, care se vor ocupa de extragerea rocilor şi mineralelor.
Mineritul pe Lună. Aselenizarea ar urma să aibă loc în anul 2024
La începutul acestui an, NASA a anunţat companiile care urmează să dezvolte module de aselenizare pentru misiunea programată în anul 2024. Este vorba de SpaceX, Blue Origin și Dynetics.
Mineritul pe Lună. SpaceX şi propunerea făcută de Elon Musk
Propunerea realizată de SpaceX, companie deținută de Elon Musk, are la bază nava Starship, compania lucrând de mai multă vreme la acest concept.
Starship va fi lansată de pe Terra cu ajutorul rachetei Super Heavy. Nava ar fi capabilă să aterizeze pe Lună fără a avea nevoie de alte vehicule.
Marea inovaţie a SpaceX este că noul vehicul va putea fi realimentat în spaţiu, ceea ce deschide calea către misiuni spre alte planete.
Totuşi, în noiembrie 2019, un prototip al rachetei Starship a explodat în timpul unor teste. Acest lucru nu înseamnă însă că proiectul este unul care va eşua, în viitor fiind planificate noi teste.
Mineritul pe Lună. Racheta dezvoltată de Blue Origin va fi gata până în 2021
Blue Origin este o companie fondată de Jeff Bezos, proprietarul Amazon. Aceasta va coordona o echipă care este formată din companii cu experienţă în domeniul aviatic, precum Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper. Proiectul poartă numele Blue Moon.
Această echipă are în plan să creeze un sistem în trei trepte care vor include un vehicul de coborâre, un vehicul de urcare și o treaptă pentru transfer.
Blue Moon ar putea aseleniza purtat de o rachetă a Blue Origin denumită New Glenn.
Jeff Bezos a anunţat la începutul lunii mai a anului curent că racheta realizată de Blue Origin, New Glenn, va fi gata până în anul 2021
Mineritul pe Lună. Proiectul Dynetics
Dynetics, o divizie a Leidos Holdings, este o companie americană de știință aplicată și tehnologie informațională, care colaborează deja cu Departamentul de Apărare al Statelor Unite şi cu NASA.
Dynetics are în vedere construcţia unui sistem în două trepte care constă într-un vehicul de coborâre și unul de urcare. Sistemul de aselenizare ar putea fi trimis către lună la bordul navetei Vulcan.
Dynetics va folosi o tehnologie inovativă care ar face posibil ca modulul de aselenizare să poată fi lansat de pe orice rachetă.
Contractul Blue Origin are o valoare de 579 de milioane de dolari, cel pentru SpaceX – 135 de milioane de dolari, iar contractul Dynetics ajunge la 253 de milioane de dolari
Este sau nu posibil mineritul pe Lună?
Conform cercetătorilor, un alt motiv important ar fi reprezentat de faptul că explorarea unei mine pe Lună sau în spaţiu ar costa mai puţin decât costă pe Terra. Astfel, potrivit unor calcule estimative realizate în cadrul Universităţii New South Wales din Australia, o misiune de minerit în spaţiu, pe planeta pitică Ceres, ar avea un cost total de 27 miliarde de dolari. În acest cost ar fi incluse lansări de rachete, transportul echipamentelor, extragerea mineralelor şi metalelor şi construirea pe orbita Pământului a unei staţii pentru procesarea materiilor prime extrase.
Comparativ, Chevron a investit în Australia 54 de miliarde de dolari pentru o centrală de gaze lichefiate.
Mineritul pe Lună. O misiune de minerit în spaţiu, pe planeta pitică Ceres, ar avea un cost total de 27 miliarde de dolari
O posibilă problemă este legată de dreptul de proprietate al resurselor din spaţiu, însă pentru a găsi o soluţie care să prevină apariţia unor dispute între ţări, Statele Unite negociează Acordurile Artemis, pe care le-am menţionat anterior.
Încă nu se ştie cu exactitate cât de fezabile ar fi proiectele de minerit pe Lună, însă faptul că Statele Unite investesc sume uriaşe pentru aselenizare ne determină, totuşi, să credem în realizarea unui astfel de proiect.