Constructii

Minex mizează pe investiții continue și extindere în Serbia

30.09.2013

Cele mai importante parteneriate pentru Minex România. Cu peste 17 ani de experiență pe piața soluțiilor pentru protecția suprafețelor și procesarea metalelor, grupul de firme Minex a raportat anul trecut o cifră de afaceri de peste 16 milioane de euro.

Cu obiect de activitate dezvoltarea și comercializarea de soluții integrate și echipamente dedicate domeniului protecțiilor anticorozive și procesării metalelor pe piața din România, compania și-a consolidat poziția în piață prin profesionalism și servicii de calitate, venind mereu în întâmpinarea nevoilor clienților prin diversificarea gamei de produse comercializate. Astfel, de la un singur furnizor internațional cât avea la lansare, a ajuns acum la peste 15 companii cunoscute, jumătate dintre acestea fiind lideri la nivel mondial pe segmentele de piață pe care activează.

Grupul de firme Minex are sedii în cele mai mari orașe din țară (București, Arad, Cluj, Iași și Sibiu) și a finalizat cu succes proiecte de amploare, printre cele executate în ultimul timp se numără lucrări precum cele pentru Vard Tulcea S.A., șantierul naval din Tulcea sau pentru 24 Ianuarie S.A., Ploiești.

Colaborarea Minex România cu Vard Tulcea S.A. a început acum 15 ani, când șantierul naval a decis să modernizeze linia de sablare existentă achiziționând turbine Rutten.

Parteneriatul a continuat de-a lungul anilor prin livrarea de hale de sablare și vopsire în
2004 (cele mai mari din România la acea dată), precum și în diverse echipamente de sablare, vopsire și activități conexe. Anul trecut și anul acesta, compania a realizat la Tulcea unul din cele mai mari proiecte de acest tip pe plan mondial, constând în cinci hale de sablare, vopsire și uscare cu dimensiunile de 43 x 32 x 28m. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 15 milioane de euro și are o influență semnificativă în planul de creștere a productivității și eficienței energetice a șantierului. Doar livrările de echipamente și tehnologie Minex din cadrul proiectului s-au ridicat la aproximativ 3,5 milioane de euro, incluzând soluții tehnologice de ultima oră din domeniu.

De exemplu, sistemele de ventilație sunt prevăzute cu schimbătoare de căldură care asigură un nivel ridicat de recuperare a energiei, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon a șantierului, reducând costurile energetice și consumurile de gaze naturale. Această investiție ajută șantierul să-și dubleze capacitatea de sablare și vopsire pentru corpuri de nave. Totodată, șantierul a decis să dezvolte colaborarea cu Minex România și pentru cabinele de spălare, uscare și vopsire țevi pentru noua secție de procesare tubulaturi. Acest proiect include opt cabine specializate, complet echipate cu sisteme de decantare și filtrare pentru apele uzate, precum și cu schimbătoare de căldură penru sistemele de încălzire și ventilație.

Un alt parteneriat de succes al Minex a fost cu 24 Ianuarie S.A. Ploiești. Compania din Prahova a organizat o licitație publică, prin care s-a urmărit achiziționarea unor instalații de exhaustare și filtrare noxe pentru vopsitoria existentă, modernizarea unei cabine de sablare și o cabină nouă de vopsire. Minex România a prezentat cea mai bună ofertă, adjudecându-și licitația pentru toate cele trei proiecte. Proiectul livrat a cuprins echipamentele necesare modernizării complete a unei cabine de sablare cu dimensiunile 18x6x6 m, o cabină de vopsire completă cu dimensiunile 5x5x12m, precum și boxe de extracție și filtrare a prafului de vopsea. Implementarea proiectului a avut ca scop creșterea productivității prin majorarea cu 35 de procente a capacității de producție, simultan cu îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru operatori și reducerea impactului asupra mediului a diverșilor compuși volatili organici rezultați în procesul de vopsire.

Pe lângă proiectele realizate în România, Minex a realizat anul acesta și lucrări complexe pentru o fabrică de structuri metalice din Bulgaria. Accesând fondurile europene, Ferrostееl a dorit să-și dezvolte o secție dedicată prelucrării tablelor și profilelor în vederea realizării confecțiilor metalice pentru domeniul construcțiilor civile și industriale. Echipamentele furnizate de către Minex România au fost un centru de procesare table (tăiere, găurire, filetare și marcare) precum și o linie integrată de sablare, tăiere și găurire table și profile, valoarea totală a contractului ridicându-se la aproximativ 1,8 milioane euro.

Investiții pe toate planurile

Grupul de firme Minex are drept strategie de dezvoltare completarea echipei de profesioniști, dar și deschiderea de alte birouri atât în țară, cât și peste granițe, dezvoltarea de produse proprii și extinderea pe piața de profil. Toate acestea vor necesita dezvoltarea suportului tehnic și logistic, fapt pentru care s-a decis construirea unei noi hale de depozitare pentru asigurarea stocurilor permanente de echipamente, piese de schimb și consumabile, precum și investiții în dotări și echipamente industriale care să permită dezvoltarea activității de producție și asamblare.

Planul de investiții pentru sfârșitul anului curent și începutul anului 2014 este de aproximativ 700.000 euro, iar strategia presupune deschiderea unei noi reprezentanțe în Serbia, pe lângă cele două birouri deschise în Bulgaria, cel din Sofia și Stara Zagora.