Stiri: Economie

Investiții străine directe ianuarie - septembrie 2023

Ministerul Dezvoltării anunţă investiţii în regiunile frontaliere cu Ucraina, Moldova și Marea Neagră

01.07.2022

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, negocierea și semnarea, de către România, a programelor de finanțare a investițiilor transfrontaliere dintre România și Ucraina, Republica Moldova și țările învecinate Mării Negre.

În perioada 2021-2027, cele trei programe vor finanța proiecte de cooperare în domenii precum situații de urgență, educație, sănătate, inovare, cercetare, protecția naturii, schimbări climatice, prevenirea riscurilor, cultură, turism, siguranță, securitate și bună guvernanță.

Investiţii în regiunile frontaliere cu Ucraina, Moldova și Marea Neagră. Bugetul programelor

Bugetul programului România-Ucraina este de 54.050.004 de euro, iar investițiile pot fi realizate în județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea și oblasturile Zakarpatia, Cernăuți, Odesa și Ivano-Frankivsk.

Programul România-Republica Moldova are un buget de 77.298.439 de euro, în aria eligibilă fiind incluse județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și întregul teritoriu moldovean.

Bugetul total al Programului Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este de 72.275.137 de euro, în aria eligibilă fiind incluse Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România (regiunea SE), Turcia și Ucraina.

În perioada 2021-2027, România participă la cele trei programe, având rol de Autoritate de Management, Secretariat Comun și Autoritate de Audit.

În perioada următoare, programele vor fi înaintate Comisiei Europene spre aprobare.

Citeşte şi Analiză amplă pe piaţa producătorilor de energie regenerabilă. Anunţul făcut de Consiliul Concurenţei