Stiri: Stiri

Ministerul Economiei se va concentra pe proiecte de eficientizare energetică

12.12.2013

Ministerul Economiei va pune accent pe eficientizarea energetică, astfel încât facturile marilor consumatorii să scadă. “Ministerul Economiei se va concentra pe proiecte de eficientizare energetică, cu efecte semnificative în reducerea facturilor marilor consumatori industriali, afectate în prezent de costurile energiei regenerabile şi de liberalizarea treptată a preţurilor la energie” a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Adrian Constantin Volintiru, în cadrul primei reuniuni a Grupului la Nivel Înalt pentru industria siderurgică desfăşurată la Bruxelles.

În primele nouă luni ale acestui an, producţia de oţel a România se ridica la 2,2 milioane tone, producția fiind asigurată de 20.000 de angajaţi, potrivit datelor Ministerului Economiei.

Cu toate că per ansamblu, producţia de oțel a sczut cu 15%, din cauza insolvenţei grupului Mechel, cei mai importanţi operatori din România au menţinut producția la nivelul anului precedent.

Secretarul de stat Adrian Volintiru a prezentat, pe lângă situaţia industriei siderurgice româneşti, şi măsurile de sprijinire a acesteia. Acesta a făcut referire la modificarea schemei de sprijin pentru resursele regenerabile de energie şi la intenţia Ministerului Economiei de a propune ca o parte din veniturile ETS să fie alocate programelor de eficienţă energetică.

Reuniunea a fost coordonată de Tajani, vice-preşedintele Comisiei Europene, comisar pentru industrie şi antreprenoriat, care a recomandat utilizarea fondurilor disponibile la nivel european şi naţional, printre care veniturile ETS, Fondul Social European, Fondul pentru Ajustare la Globalizare, programul Orizont 2020 şi programul COSME.

De asemenea, Antonio Tajani a atras atenţia asupra deschiderii competiţiei pentru programul Orizont 2020 la data de 11 decembrie, anul curent.

Comisarul european a subliniat importanța deciziei Consiliului Competitivitate de amplasare a industriei pe un loc central în economia europeană. În plus, a acesta a adus în discuție necesitatea adoptării de către Consiliul European in cadrul reuniunii din luna februarie a anului 2014 a unor măsuri concrete pentru o eră nouă a reindustrializării, nepoluantă şi competitivă, precum şi a aprobării obiectivului politic de atingere de către industria prelucrătoare europeană a ponderii de 20% din PIB-ul Uniunii Europene până în anul 2020.

Conform lui, Europa nu poate să existe fără industria siderurgică, în timp ce statele membre trebuie să prioritizeze acele sectoare industriale în care UE poate fi lider.

La reuniune au participat reprezentanţii statelor membre UE, industriei europene, societăţii civile, Banca Europeană pentru Investiții şi Banca Europeană pentru Roconstrucție și Dezvoltare.