Ministerul Finanţelor nu are în vedere contractarea niciunui împrumut extern

26.01.2018

Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaționale sau de la un grup de bănci private, interne sau internaționale, în contextul unei situații de criză, așa cum s-a promovat în spațiul public, a anunţat instituţia într-un anunţ de presă.

În conformitate cu legislația privind datoria publică, MFP anunță în fiecare an programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piața internă și externă pentru asigurarea necesităților de finanțare a deficitului bugetar și refinanțare a datoriei publice, operațiune realizată în fiecare an. În acest sens, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat necesarul de finanțare pentru anul 2018 și instrumentele pe care intenționează să le utilizeze prin „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Potrivit programului indicativ, MFP are în plan finanțarea necesităților la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piață (emisiuni de titluri de stat pe piața internă, emisiuni de euroobligațiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populație și trageri aferente împrumuturilor contractate de la instituțiile financiare internaționale.

Totodată, Ministerul Finanțelor Publice beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investițional, acceptabil tuturor mediilor investiționale, din partea celor mai importante agenții internaționale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s și Fitch), cu o perspectivă stabilă.

De asemenea, România se situează la unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE, plasându-se pe un onorabil loc 5 în acest clasament, din totalul de 28 de state UE.

 

 

 

Citiți și despre: