În contextul în care rata șomajului în rândul tinerilor este foarte ridicată, Ministerul Muncii a lansat, ieri, două proiecte-pilot cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ca urmare a schemei ”Garanții pentru tineri”.
Lansarea a avut loc în prezența primului ministru Victor Ponta, a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi a ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.
”Conceptul de „garanţie pentru tineri” urmăreşte ca tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani, care și-au pierdut locul de muncă sau care nu au reuşit să se angajeze după terminarea studiilor, să primească, în decurs de 4 luni de la înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la centrele de garanții pentru tineret, o ofertă de bună calitate de angajare, de continuare a educației, intrare în ucenicie sau efectuarea unui stagiu”, au declarat reprezentanții Ministerului Muncii, într-un comunicat de presă.
În 2012, la nivelul Uniunii Europene, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 23,7%, în timp ce în România a ajuns la 22,7%. Acest nivel este mult mai ridicat decât cel din anul 2008, când rata șomajului era de 18,6%.
Proiectul lansat de Ministerul Muncii se derulează în perioada 23 decembrie 2013 – 30 iunie 2015 şi se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.
Astfel, peste 5.000 de persoane selectate vor beneficia de un plan de acțiune personalizat și corespunzător nevoilor lor. Dintre aceștia, peste 3.500 de tineri vor urma cursuri de calificare, în timp ce 376 de persoane vor participa la stagii-pilot de ucenicie.
În plus, 1.000 de tineri vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale. Cele mai bune 144 de idei de afaceri vor fi premiate, iar realizatorii lor vor fi îndrumați în inițierea de afaceri independente.