Stiri: Sanatate

Licitatii spitale

Ministerul Sănătății a lansat în consultare proiectul Acțiunii Prioritare Arsuri

06.09.2016

Ministerul Sănătății a lansat în consultare publică proiectul Acțiunii Prioritare Arsuri. Astfel, pe modelul Acțiunilor Prioritare, care urmăresc să asigure acoperirea costurilor ridicate ale tratamentului urgențelor majore la nivel intra-spitalicesc, proiectul AP-Arsuri a fost elaborat de Ministerul Sănătății în același scop, dar vine și cu două premiere în sistemul sanitar românesc.

„După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanțare a tratamentelor pentru pacienții cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu acești pacienți”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Pentru a nu mai fi nevoite spitalele să asigure diferența considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri va deconta şi reactivii specifici și consumabile pentru determinări de laborator, consumabile pentru monitorizarea pacienților, consumabile specifice pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri, precum şi consumabile și echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică. De asemenea, vor fi finanţate şi soluțiile și materiale consumabile pentru asepsia în secțiile de arsuri, educația specifică pentru tratamentul acestor pacienți și alte servicii specifice.

Noutatea absolută în sistemul sanitar românesc o reprezintă decontarea serviciilor de recuperare medicală și kinetoterapie pe perioada internării și un an după externare și de psihoterapie pe durata internării și un an după externare.

Fondurile necesare acestei Acțiuni Prioritare vor fi alocate din bugetul Ministerului Sănătății. Colectivul de lucru din cadrul ministerului va elabora aceste calcule pe baza estimărilor numărului de pacienți cu arsuri din unitățile sanitare eligibile.