Stiri: Stiri

Ministerul Sănătății a lansat Strategia Națională de Sănătate 2014-2020

30.12.2013

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, un angajament asumat prin Programul de guvernare, întărit prin Acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

”Strategia stabilește principalele direcții de politici publice în domeniu, pornind de la întrebarea esențială cum vrem să arate sistemul sanitar din România în 2020”, a afimat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Potrivit lui, elaborarea strategiei a pornit de la analiza datelor relevante cu privire la indicatorii demografici, indicatorii stării de sănătate a populației, a resurselor materiale, umane și financiare.

Au fost luate în considerare și informațiile transmise de către autoritățile locale, care sunt cel mai aproape de cetățeni și cunosc mai bine nevoile locale, precum și consultările cu reprezentanții și beneficiarii sistemului sanitar.

”Elaborarea acestei strategii este esențială în obținerea de fonduri structurale pentru sănătate, ceea ce constituie o premieră, având în vedere faptul că sănătatea nu a beneficiat în exercițiul financiar în curs de posibilitatea accesării de fonduri europene”, a completat Eugen Nicolăescu.

Obiectivul principal al Strategiei este reprezentat de îmbunătățirea stării de sănătate a populației, care trebuie să se reflecte în creșterea speranței de viață, prevenirea și reducerea îmbolnăvirilor și, implicit, în creșterea calității vieții.

Strategia are la bază trei arii: sănătatea publică – maniera în care răspundem la principalele probleme de sănătate publică -, serviciile de sănătate – modalitatea în care se asigură accesul la servicii și optimizarea ofertei de servicii pe nivele de acordare a acestora – și măsurile transversale – care presupun abordări intersectoriale, cu impact asupra sistemului sanitar, incluzând capacitatea instituţională la toate nivelele, precum și nevoile de investiții.