Stiri: Sanatate

MS: Reacţiile adverse la vaccinul antigripal sunt minore

07.02.2014

Rezultatele finale privind studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino vor fi disponibile după data de 25 februarie, a anunţat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

“Testele efectuate până în prezent au evidenţiat faptul că toate reacţiile adverse înregistrate şi centralizate au fost minore, comparabile cu reacţiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe”, au declarat reprezentanţii MS.

Astfel, pentru a asigura protecţia obligatorie a populaţiei, întrucât o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă, Agenţia Naţională a Medicamentului a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin să fie utilizate la adulţi numai în situaţia apariţiei unei pandemii. Doar în aceste condiţii beneficiul vaccinării depăşeşte riscurile generate de folosirea acestuia.

Dozele de vaccin vor rămâne în custodia Institutului Cantacuzino până la expirarea termenului de valabilitate.

Ministerul Sănătăţii a cerut sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a fi efectuată o analiză complexă asupra procesului de producţie. Astfel, se vor identifica cauzele care au influenţat calitatea produsului. Ulterior, OMS va stabili măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014.