Stiri: Sanatate

Ministerul Sănătăţii şi Sanitas au discutat despre creşterea finanţării din sistemul sanitar

09.10.2014

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas, discuţiile dintre aceştia vizând soluţiile pentru creşterea finanţării destinate sectorului sanitar. De astfel, temele discutate au făcut referire şi la prevederile proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii –cadru nr 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi identificarea unor soluţii comune pentru recuperarea drepturilor salariale (tichete, sporuri şi salarii).

“Dialogul social reprezintă o prioritate a mandatului meu. Înţeleg nevoile profesioniştilor din sistem şi sunt un susţinător al dialogului permanent pentru identificarea soluţiilor care să rezolve aceste probleme”, a declarat ministrul Sănătăţii, în cadrul întâlnirii.

În plus, participanţii la discuţii au susţinut măsurile prin care aproximativ 1200 medici de familie au fost scutiţi de plata sumelor pentru acoperirea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare din centrele de permanenţă realizate în perioada 28 mai 2008- 01 iunie 2011.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a susţinut şi măsura prin care se revine la vârsta de pensionare a asistenţilor medicali indiferent de sex, la 65 de ani. Măsura prevede posibilitatea pentru asistenţii medicali pensionaţi în perioada 24 aprilie -15 mai 2014 să fie exceptaţi de la aplicarea art. 30, alin 1, Codul Muncii privind pensionarea la termen. Astfel, un număr de 4.000 de asistenți și moașe ar fi fost pensionaţi, în contextul unui deficit major de personal.