Stiri: Agricultura

Ministrul Agriculturii a stabilit nivelul primei unice de garantare

14.01.2014

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a aprobat, în data de 10 ianuarie 2014, nivelul primei unice de garantare ce se va practica în acest an în cadrul schemei de garantare pentru agricultură, potrivit unui comunicat de presă transmis ieri de MADR.
Nivelul va fi de 1,25% pe an pentru beneficiarii garanțiilor acordate de fondul de garantare al Creditului Rural – IFN SA, pe schema de garantare pentru agricultură, atât pentru garanțiile existente în sold la 31 decembrie 2013, cât și pentru cele acordate în cursul anului curent.

Acesta se va aplica pentru măsurile 121 – ”Modernizarea exploatațiilor agricole” și 123 – ”Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și silvice”, pentru partea acoperită de prevederile art.36 din Tratatul instituind Comunitatea Europeană

Decizia a fost luată în urma propunerii venite din partea Fondului de Garantare a Creditului Rural, în vederea creării condițiilor necesare pentru continuarea schemelor de garantare – se precizează în comunicatul citat.

Acestă primă de garantare are anumite avataje, printre care se numără diminuarea costurilor suportate de beneficiari, având efecte favorabile în implementarea proiectelor, precum și creșterea absorbției fondurilor europene.

Prima de se stabilește anual la propunerea gestionarului fondului de garantare, plecând de la condițiile pieței și se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În 2012 și 2013 nivelul primelor de garantare pentru garanțiile acordate beneficiarilor Măsurii 121 și 123 a fost de 1,25% pe an.

Citiți și informații despre viitorul agriculturii românești, în viziunea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Constantin.