Stiri: Stiri

Ministrul Economiei: De multe ori băncile şi companiile se află pe poziţii antagonice

29.11.2013

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea consideră că „deşi băncile şi companiile ar trebui să aibă un interes comun, şi anume profitul, de foarte multe ori se află pe poziţii antagonice”. Ministrul Economiei a participat vineri la cea de a treia ediţie a  conferinţei Rolul băncilor în restructurarea companiilor, eveniment organizat de ziarul Bursa.

Conform lui, interesul comun este reprezentat de profit, iar acest lucru se simte în reorganizarea unor companii aflate în portofoliul Ministerului Economiei, care depind de colaborarea şi concursul creditorilor. „Companiile caută soluţii financaire dar de multe ori, creditorii, constrânşi de normele de prudenţialitate, de teamă că nu-şi vor recupera banii, nu aprobă planurile de reorganizare şi finanţarea iar societăţile ajung în faliment” a spus ministrul Gerea.

Acesta a dat ca exemplu cazul Oltchim, indificând faptul că analiza de risc bancar trebuie să facă diferenţa între acele companii care se pot redresa, cele care au nevoie de fonduri şi acele firme mici care profită de pe urma insolvenţei.

Combinatul din Râmnicul Vâlcea face eforturi considerabile pentru a găsi finanţare de 15 milioane de euro, cu toate că este o companie cu o capacitate reală de piaţă şi un brand cunoscut, care însă a fost administrată prost de către stat.

„Un management bun poate face Oltchim profitabil, dar în acest moment încercăm să câştigăm încrederea băncilor, deoarece societatea vâlceană nu se poate descurca fără credite”, a mai afirmat ministrul Economiei.

Acesta a făcut apel la sistemul bancar, la Banca Naţională a României, să privească foarte serios spre economia românească şi să gândească politici de finanţare, mai ales că sunt societăţi comerciale care merită încrederea sectorului bancar.