Stiri: Economie

Ministrul pentru IMM-uri participă la Forumul Economic Albania-România

18.03.2014

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, va participa astăzi la Forumul Economic Albania-România. La eveniment va mai participa și Constantin Niţă, ministrul Economiei, Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi Elvis Toci, Consulul onorific al României la Korcea.

Forumul Economic se desfăşoară sub titulatura „Introducing the possibility of Economic Cooperation between Albania and Romania – Investment opportunities in Albania”, iar agenda ministrului delegat Florin Jianu include întâlniri oficiale cu Arben Ahmetaj, ministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Antreprenoriatului, Nikolin Jaka, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Tirana şi cu membrii organizatori ai Forumului Economic.

”Albania are un rol proactiv în menţinerea stabilităţii regionale şi a relaţiilor de bună vecinătate cu celelalte ţări din Balcani, precum şi cu statele membre UE, reprezentând una din puţinele ţări din aceasta zonă care a înregistrat creştere economică în perioada crizei. Creşterea economică a fost asigurată de sporirea exporturilor cu 16% şi reducerea importurilor cu 6%. De asemenea, agricultura a înregistrat o creştere de 2,9% şi industria de 2,6%. Pentru 2014  se estimează o creştere economică de 2,1%”, precizează reprezentanții Departamentului pentru IMM-uri,Mediul de Afaceri şi Turism, într-un comunicat de presă.

La finele anului trecut erau înregistrate în România un număr de 16 de societăţi mixte româno-albaneze, cu un capital total investit de 5,53 milioane dolari. Astfel, Albania ocupă locul 66 în topul investitorilor străini, iar volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Albania a însumat 41,64 milioane euro, dintre care 38,45 milioane euro la export şi 3,19 milioane euro la import, soldul fiind de 35,26 milioane euro în favoarea României.