Stiri: Sanatate

Vaccin HPV Romania

Ministrul Sănătăţii: Pentru România, miza legii vaccinării este imensă

14.08.2017

În contextul adoptării proiectului de lege privind activitatea de vaccinare a populaţiei în România, Florian Bodog, ministrul Sănătății, a afirmat că „pentru România, miza legii vaccinării este imensă”.

„Asigurarea unui viitor sănătos pentru patru milioane de copii este în mâinile noastre. Parlamentul României, cea mai înaltă instituției a democrației, va decide asupra conținutului final al acestei legi. Însă, dincolo de dezbaterile din Parlament, este important ca întreaga opinie publică să fie informată și să înțeleagă semnificația reală a legii și modificările profunde pe care ea le aduce”, a spus acesta.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a declarat că avem peste 95 de mii de acte normative în această țară şi nu o lege care să se ocupe de un domeniu vital: protejarea sănătății copiilor și a întregii populații a României.

Anual, prin vaccinarea împotriva bolilor prevenibile, se pot salva mii de vieți și se pot preveni suferințe inutile.

„Rujeola, oreionul, rubeola, poliomielita, hepatita B, tusea convulsivă, difteria, tetanosul sunt boli împotriva cărora ne putem proteja familiile și putem limita riscurile de îmbolnăvire pentru formele grave în cazul unor boli precum tuberculoza”, a precizat Florian Bodog.

Acesta a mai spus că orice proiect de lege este perfectibil și că este deschis oricăror dezbateri publice, atâta timp cât ele se poartă cu onestitate, bun simț și decență.

„De ani de zile, România se afla sub pragul de siguranță al acoperii vaccinale. Adică, oricând putea exista riscul apariției unei epidemii. Ceea ce s-a și întâmplat. Izbucnirea epidemiei de rujeolă în 2016 nu este conjucturală. Este o consecință directă a disfuncționalităților majore ale politicii publice privind vaccinarea. Legea vaccinării corectează aceste grave nereguli care au condus la izbucnirea epidemiei, asigurând cele mai bune condiții pentru protejarea sănătății copiilor noștri”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.