Modelul de afaceri al companiilor de utilităţi trebuie să se schimbe pentru a face faţă unor provocări complexe, 94% dintre acestea anticipând o transformare completă, sau schimbări importante, potrivit unui studiul realizat de PwC.
„Generarea descentralizată de energie (pe baza surselor regenerabile), schimbările tehnologice şi modificările comportamentului de consum pun sub presiune modelul tradiţional de afaceri al companiilor de utilităţi”, explică realizatorii studiului.
Astfel, foarte multe companii din industrie se aşteaptă ca actualul model de business să se transforme fundamental până în anul 2030.
Faptul că Europa este cea mai avansată în privinţa capacităţilor regenerabile de generare de electricitate şi modelul lor descentralizat de distribuţie pune mari probleme companiilor de utilităţi. În plus, stocurile de gaze naturale din depozite au scăzut mult, în timp ce riscul unor pene de curent este în creştere. De asemenea, subvenţiile pentru energia regenerabilă duc la creşterea costurilor pentru consumatori.
„Capacităţile descentralizate de producţie de energie pun deja presiune pe veniturile companiilor de utilităţi şi ridică semne de întrebare asupra viabilităţii structurilor convenţionale de energie. Este posibil ca, în viitor, producătorii convenţionali să asigure numai servicii de sistem. În Europa Occidentală, acolo unde schimbările sunt cele mai avansate, companiile de utilităţi se confruntă cu dificultăţi fără precedent”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.
Capacităţile descentralizate de generare pe baza resurselor regenerabile pot duce la transformări fundamentale în sectorul energetic, însă doar în cazul în care anumite obstacole vor fi depăşite. Potrivit respondenţilor, factorii care ar putea avea cel mai mare impact pentru sector sunt reprezentaţi de scăderea preţurilor panourilor solare, managementul cererii şi de reţele electrice inteligente.
Un impact major asupra pieţei l-ar putea aves şi noile surse de combustibili fosili – gazul şi petrolul de şist .
38% dintre respondenţii europeni spun că gazele de şist vor avea un impact major asupra pieţei, în timp ce opiniile oficialilor din sector nu exclud posibilitatea deschiderii unei noi ere energetice.