Stiri: Stiri

Modificarea Codului Muncii va avea efecte negative asupra investitorilor

18.12.2013

Aplicarea modificărilor aduse prin Proiectul nr. B791, înregistrat la Senatul României, privind modificarea şi completarea Legii 53/2013 – Codul Muncii ar putea aduce consecinţe negative importante pentru piaţa muncii din România, atrage atenţia Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

„Introducerea obligaţiei agenţilor de muncă temporară de a încheia cu salariaţii temporari, ca regulă, contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ar duce la o încălcare a Directivei nr. 2008/14/104CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19.11.2008, privind munca temporară”, explică reprezentanţii Asociaţiei.

În plus, obligativitatea agentului de muncă temporară la plata unei indemnizaţii de 75% din salariul minim brut pe ţară pentru perioada dintre două misiuni nu reprezintă o practică europeană, contravine aceleiaşi Directive şi poate duce la dezechilibre contractuale între părţi.

Şi mediul socio-economic ar putea fi grav afectat de modificările propuse. Astfel, impunerea de noi restricţii va determina diminuarea rolului muncii temporare, creşterea somajului, majorarea ratei de evaziune fiscală provenită din munca la negru şi creşterea numărului muncitorilor ale căror drepturi nu sunt respectate. Alte efecte negative sunt afectarea unor întregi industrii, disponibilizarea în masă a salariaţilor temporari şi scăderea ratei de angajare la nivel naţional.

Investitorii stăini cu un potenţial ridicat de afaceri care utilizează preponderent serviciile agenţilor de muncă temporară în România ar putea avea de suferit de pe urma acestor modificări.

Potriti ARAMT, impactul negativ va fi resimţit şi în sfera impozitelor şi taxelor colectate la bugetul de stat, valoarea acestora fiind estimatată la 210 milioane, în 2012.

„Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară îşi exprimă încrederea că doar printr-un dialog constructiv, între toţi partenerii sociali implicaţi, care să ţină cont de propunerile şi opiniile venite direct de la cei care sunt afectaţi de aceste modificări legislative, se poate genera un proiect viabil, cu impact social pozitiv, în avantajul comun al angajaţilor şi al mediului de afaceri”,a declarat Sorina Donisa, preşedintele ARAMT.