Stiri: Finante

Modificări Codul de procedură fiscală.

Modificări Codul Fiscal 2022: Solicitarea făcută de AMCOR

13.07.2022

Modificări Codul Fiscal 2022. AMCOR (Asociația Consultanților în Management din România) a transmis o adresă în atenția Guvernului României, Secretariatului General al Guvernului și Ministerului Finanțelor. Adresa a fost elaborată ca urmare a lansării spre consultare de către Ministerul Finanțelor, pe data de 5 iulie 2022, a Proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri fiscale, mai exact propunerea de modificare a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor.

Modificări Codul Fiscal 2022

AMCOR a atras atenția asupra faptului că aplicarea unui impozit pe profit companiilor de consultanță în management încadrate la categoria IMM-urilor este una extrem de nocivă pentru companiile care vor fi direct afectate de această măsură, dar și pentru mediul economic per ansamblu, cu atât mai mult cu cât aceste companii s-au confruntat în ultimii doi ani de zile cu nenumărate încercări și provocări profesionale cauzate de pandemia Covid-19.

De asemenea, ar avea şi un impact asupra mediului de afaceri, cu o scădere accentuată a pieței în care consultanții au fost deseori nevoiți să lucreze pe diverse proiecte care au eșuat din cauza anulării liniilor de finanțare, cu o incertitudine legislativă și decizională, cu o lipsă de predictibilitate și de transparență pe care AMCOR le-a mai semnalat de nenumărate ori în adresele sale, cu o scoatere a serviciilor de consultanță de la categoria de cheltuieli eligibile și cu o diminuare a procentului acordat companiilor de consultanță care activează în domeniul fondurilor europene de la 10% la 1%, în unele situații.

Codurile CAEN de consultanță în management

În plus, codurile CAEN de consultanță în management nu au fost niciodată finanțate prin fonduri europene ca beneficiari direcți în proiecte implementate cu fonduri europene deși au fost și sunt în continuare foarte afectate de contextul economico-financiar din ultimii doi ani.

„Luând în considerare toate aceste aspecte, AMCOR consideră că firmele de consultanță în management, microîntreprinderile în general, sunt cele mai afectate în această perioadă, sunt cele mai ”lovite” pentru că piața a scăzut semnificativ, prețurile au crescut foarte mult, iar aceste firme se chinuiesc să își păstreze toți angajații, să își plătească toate datoriile și acum mai primesc o lovitură printr-o mărire substanțială a impozitului care va contribui la inflația sectorială, prin creșterea semnificativă a poverii fiscale care se va reflecta în prețuri”, conform asociaţiei.

O majorare a impozitelor ar putea avea efecte negative majore

Prin intermediul acestei adrese, dar și prin participarea lui Petre Luigi Luican, președintele AMCOR, la ședința Comisiei de Dialog Social care a fost organizată pe 12 iulie 2022, în cadrul Ministerului Finanțelor, AMCOR a propus organizarea unei consultări reale cu reprezentanții mediului privat, cu profesioniștii din domeniu care cunosc cel mai bine realitățile pieței, și a atras atenția asupra faptului că o majorare a impozitelor ar putea avea efecte negative majore asupra economiei României și implicit asupra bugetului de stat. Principalele efecte negative ar putea fi reducerea activității IMM-urilor sau chiar închiderea lor.

În plus, adaptarea la o fiscalitate crescută se va face în principal prin reducerea costurilor de personal, ceea ce va fi din nou dezavantajos pentru bugetul de stat pe termen mediu, prin impozite și taxe pe salarii mai scăzute.

„Este evident, și experiențele anterioare au demonstrat acest lucru, că orice mărire a taxelor și a contribuțiilor are pe termen mediu și lung efectul reducerii sumelor colectate la buget. De asemenea, întotdeauna creșterea impozitelor și contribuțiilor aplicată celor care își evidențiază în contabilitate toate operațiunile și care își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile, în loc de a adopta măsuri care să determine disciplinarea fiscală a celorlalți contribuabili produce efecte inverse”, conform AMCOR.

Contribuabilii ”indisciplinați fiscal”

Contribuabilii ”indisciplinați fiscal” își vor menține modul de lucru, și chiar vor progresa, înțelegând că fiscalizarea activității lor nu este o prioritate, iar contribuabilii disciplinați fiscali vor fi obligați, fie să ”își optimizeze fiscal activitatea”, fie să o reducă sau chiar să o închidă.

„Slăbirea acestor companii și eventuala lor dispariție de pe piață ar putea conduce inclusiv la imposibilitatea de a se asigura consultanța necesară menținerii gradului de absorbție actual, ceea ce va afecta piața per ansamblu în condițiile în care procentul IMM-urilor în România este covârșitor (peste 90% din totalul companiilor)”, încheie reprezentanţii AMCOR.

Citeşte şi Reducerea evaziunii fiscale: Ce măsuri are în vedere ministrul de Finanţe?