Codul Fiscal 2021.

Ce efecte negative vor aduce modificările fiscale implementate de la 1 ianuarie 2019?

26.12.2018

Modificări fiscale 1 ianuarie 2019. Confederația Patronală “Concordia” (CPC) critică adoptarea de către Guvernul României, fară o consultare reală cu mediul de afaceri, a Ordonanței de Urgență care introduce măsuri fiscale și economice extreme, ce urmează a fi aplicate chiar de la începutul anului 2019, în ciuda tuturor argumentelor venite din mediul economic, de la specialiștii în finanțe publice, din întreaga societate românească.

Ordonanța a fost comunicată public în ultimul moment, modificată ”din mers”, în doar două zile, ajustată discreționar, fără motivarea necesității și mai ales, a urgenței adoptării măsurilor respective, care au un impact devastator asupra întregii economii, efectele ei urmând să fie plătite de toți cetățenii acestei țări, potrivit Confederației.

”Este inadmisibil ca Ministerul Finanţelor Publice să inițieze, iar Guvernul să adopte pe repede înainte, după un trist simulacru de consultare publică și dialog social, un act normativ de o asemenea importanță, care modifică nu mai puțin de 45 de acte normative în vigoare la acest moment”, spun specialiștii CPC.

Modificări fiscale 1 ianuarie 2019. 28 de schimbări

Ordonanța aduce noi modificări ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adaugă celor 236 modificări ale Codului Fiscal impuse pentru primele 11 luni din 2018.

Modificări fiscale 1 ianuarie 2019. Taxa pe activele băncilor

Astfel, se introduce taxa pe activele instituțiilor financiar-bancare, denumită inițial într-un mod insultător, populist și arbitrar, ‘taxă pe lăcomie’, care va fi plătită în situația în care media trimestrială a dobânzii ROBOR depășește pragul de 2 %, deși această dobândă este stabilită de un număr redus de actori economici dintre cei cărora li se aplică taxa, prin mecanisme transparente, verificabile și raportate la inflație, fără a fi determinată în mod subiectiv sau preferențial.

Modificări fiscale 1 ianuarie 2019. Taxa plătită de companiile de energie

De asemenea, companiile din energie electrică, petrol și gaze vor plăti 2% din cifra de afaceri către ANRE, ceea ce reprezintă o majorare de 20 de ori a contribuțiilor financiare datorate către Autoritatea de Reglementare.

Modificări fiscale 1 ianuarie 2019. Prețul gazelor naturale

În plus, prin stabilirea preţului de 68 lei/MWh pentru cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili, în perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, este puternic afectată întreaga piață de energie și se vulnerabilizează securitatea energetică a României, într-un moment complicat pe plan geopolitic și economic.

”Efectele asupra populației sunt negative, pornind de la distorsionarea pieței muncii, concedieri colective, creşterea costurilor pentru credite, șubrezirea sistemului de pensii publice, compromiterea definitivă a sistemului de pensii private: această Ordonanță distruge pilonul II de pensii, cu un cinism politicianist care periclitează viitorul generațiilor ce vin și transformă România într-o țară impredictibilă, riscantă pentru investiții pe termen mediu și lung”, conform sursei citate.

Modificări fiscale 1 ianuarie 2019. Creșteri de prețuri

De asemenea, se vor înregistra creșteri de prețuri la majoritatea produselor și serviciilor, consecință a distrugerii mecanismelor de piață în cele mai importante sectoare ale economiei:

  • energetic,
  • financiar,
  • telecom,
  • retail.

Modificări fiscale 1 ianuarie 2019. Efectele sunt devastatoare

Totodată, efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare. Confederația spune că modificările fiscale vor aduce:

  • creșterea fiscalității și a birocrației,
  • reducerea competitivității și stoparea contractelor pentru export,
  • îngreunarea implementării reformelor legislative,
  • creșterea cheltuielilor de personal.

În acest context, CPC face un apel la normalitate și realism, pentru a opri degradarea ireversibilă a vieții sociale și economice din România.

Citește și Investiții în stațiunile balneare și balneoclimaterice din România

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Ce efecte negative vor aduce modificările fiscale implementate de la 1 ianuarie 2019?

  1. Pingback: Destinatii de Craciun 2018. Ce au ales romanii? | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.