Modificările Legii Insolvenţei au o calitate îndoielnică

31.01.2014

Începând cu luna februarie, legea insolvenţei se va modifica. Schimbarea vine în urma aplicării, începând cu această dată, a noilor coduri Penal şi de Procedură Penală.

„Schimbarea va avea un impact major asupra sistemului juridic ca întreg, influenţând pe alocuri şi domeniul insolvenţei, chiar dacă nu într-o măsură atât de mare. Practic, vor fi amendate câteva dintre articolele Legii 85/2006 prin aceste noi coduri – în special art. 36 şi art. 53”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordonator al CITR.

Cu toate că art. 36 din Legea Insolvenţiei arată că în cazul deschiderii procedurii de vor fi  suspendate „toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită”, noile coduri prevăd că vor face excepţie cazurile de judecare a acţiunilor civile în cadrul proceselor penale.

În plus, art. 53 din Legea 85/2006, înainte de modificăre, prevedea că toate bunurile înstrăinate de către administratorul judiciar sau lichidator sunt dobândite libere de sarcini de orice fel, precum ipoteci, garanţii mobiliare de orice fel, inclusiv de măsurile asiguratorii instituite în cursul procesului penal.

Această prevederea era foarte utilă şi facilita valorificările de active. Şi acest articol este parţial modificat, fiind exceptate măsurile companiilor de asigurări şi cele preventive luate în cursul procesului penal.

“Asta înseamnă că cel care cumpără un bun pe care este pus un sechestru penal ar trebui să preia bunul cu acel sechestru, sau ca administratorul judiciar să obţină ridicarea lui de către organele penale”, explică reprezentanţii CITR.

Aceasta schimbare aduce practic blocarea vânzărilor cu efecte nefaste asupra procedurii de reorganizare judiciară.

În plus, nu se asigură o recuperare efectivă a prejudiciului, prevederea fiind inutilă din punctul de vedere al procesului penal, însă îngreunează reorganizarea sub procedura insolvenţei.

Vasile Godîncă-Herlea a explicat că cele două modificări au o calitate îndoielnică şi nu sunt în accord cu mecanismele procedurii de reorganizare.

„Deşi intenţia este cu siguranţă una bună – de a proteja posibilitatea de recuperare a prejudiciului părţii civile într-un proces penal – în realitate efectul lor va fi unul de îngreunare a procedurilor de insolvenţă”, a adăugat acesta.

Citiți și despre: