MOL a început bine anul 2017. Ce rezultate a raportat în primul trimestru?

05.05.2017

Grupul MOL a anunţat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2017. Astfel, în perioada analizată, toate segmentele de business – Upstream, Downstream, Servicii pentru Clienţi, Gas Midstream (transport de gaze naturale) – au reuşit să îşi majoreze contribuţia comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Rezultatul EBITDA pe segmentul Upstream a crescut cu 50% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, la 219 milioane USD, beneficiind de preţurile mai mari ale ţiţeiului, precum şi de baza de active foarte competitivă. Producţia s-a menţinut stabilă, la 111.500 de bep/zi.

Segmentul Downstream a înregistrat un rezultat operaţional CCS EBITDA record pe primul trimestru, de 324 milioane USD, cu 15% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Creşterea a fost generată de o disponibilitate mai bună a activelor (care au generat volume și randamente puternice), fiind susţinută de marje destul de bune în rafinare și petrochimie.
Segmentul Serviciilor pentru Clienţi a raportat de asemenea un rezultat record pentru primul trimestru, cu o creştere a rezultatului EBITDA cu 17% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Rezultatul de 55 milioane USD a fost generat de volumele mai mari de carburanți şi de contribuţia crescută a segmentului non-fuel. Consumul de carburanţi a crescut cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în regiunea Europei Centrale și de Est, asigurând un mediu favorabil.

În România, vânzările retail în volume de benzină au fost stabile în primul trimestru, în timp ce volumele de motorină au crescut cu 13,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Segmentul Gas Midstream (transport de gaze naturale), un contributor stabil la rezultatele de ansamblu ale Grupului MOL, a înregistrat un rezultat EBITDA de 70 milioane USD în primul trimestru, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

“Primul trimestru a reprezentat un început excelent pentru anul 2017, în care toate segmentele noastre de business au înregistrat creşteri solide. Am putut să beneficiem pe deplin de mediul extern favorabil pe fondul eforturilor noastre constante privind creşterea eficienţei precum şi datorită unei baze de active de înaltă calitate, dar care operează cu costuri mici. Segmentul Downstream a înregistrat un rezultat-record la nivelul primului trimestru pe fondul unei disponibilităţi a activelor mult îmbunătăţită şi a marjelor puternice, segmentul Serviciilor pentru Clienţi (Retail) a continuat ascensiunea impresionantă, în timp ce segmentul Upstream a putut beneficia pe deplin de preţurile în creştere la petrol pe fondul unei baze de active foarte competitive din punctul de vedere al costurilor. Aceste realizări ne oferă o bază solidă pentru restul anului, în condiţiile în care planul nostru este de a înregistra, din nou, un rezultat EBITDA de cel puţin 2 miliarde USD şi de face paşi importanţi în implementarea strategiei Grupului MOL 2030″, a spus Chairman-CEO Zsolt Hernádi.

 

 

 

Citiți și despre: